Histeroskopi uterus (rahim) içindeki problemlerin teşhis ve tedavisi amacı ile yapılan bir endoskopik ameliyat tekniğidir.
Histeroskopi günümüzde birçok hastalığın teşhis ve tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Histeroskopinin tanı amaçlı ofis histeroskop denilen daha ince aletlerle anestezi gerektirmeden poliklinik koşullarında yapılan tipi ve birde operatif Histeroskopi denilen sedasyon dediğimiz kısa süreli anestezi ile ameliyathane koşullarında yapılan şekli mevcuttur.
Histeroskopi çoğunlukla kürtaj ve bazı jinekolojik operasyonlar sonrası gelişen rahim içi yapışıklıkların teşhisi ve tedavisi amacıyla, düzensiz ve aşırı âdet kanamalarında teşhis, biyopsi almak ya da varsa rahim içindeki poliplerin teşhis ve tedavisi amacıyla ya da doğuştan rahim de septum denilen ve çoğunlukla tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açan perdelerin açılması amacıyla kullanılır. Histeroskopi bunun dışında aşırı âdet kanamalarında endometrium iç zarının tahrip edilerek kanamaların azaltılması amacıyla endometrial ablasyon içinde kullanılır. Histeroskopik ameliyatlar hasta açısından kolay, etkin olmaları, hastanede kalış süresinin kısa olması ve düşük komplikasyon oranları nedeniyle yaygın kullanılan ve tercih edilen operasyonlar olmuşlardır. Kürtaj geçirdikten sonra adet göremeyen kadınların, bir yıldan uzun süredir korunmadığı halde gebe kalamayan ve polip ya da septumdan şüphelenilen kadınların, düzensiz ve aşırı âdet kanaması olan hastaların, tekrarlayan gebelik kaybı ya da tüp bebek te tekrarlayan tedavi başarısızlığı olan hastaların Histeroskopi ile değerlendirilmesi uygundur.