Kalp Sağlığınız için Bilmeniz Gerekenler!

Kalp ve damar hastalıkları hayati risk açısından ilk sırada yer almaktadır. Bu nedenle kalp sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Kalp sağlımız korumak için neler yapmalıyız

Kalp hastalıkları genetiğe ve ailesel yatkınlığa dayanır! Kalp hastalıklarının bazı kişilerde üzerinde durulmasının sebebi ailesel yatkınlıktır. Birinci derece akrabalarda kalp hastalığı öyküsü bulunan kişiler yüksek risk grubundadır. 

Kalp hastalıkları genç yaşlarda da gözlenir! Kalp ve damar hastalıkları genel olarak yaşlı hastalığı olarak tanımlanmıştır. Genç yaşlarda ki kişilerde kalp hastalığı olmaz inanışı bulunmaktadır. Ancak bu düşünce yanlıştır. Genç yaşlarda da kalp hastalıkları sıklıkla gözlenmekte ve genç yaşlarda kalp krizine bağlı ölümcül ritim bozuklukları daha sık izlenmektedir. 

Sigara ve tütün kullanımı kalp hastalıklarının görülme olasılığını arttırır. Sigara ve tütün kullanımı kalp ve damar hastalığı için ciddi bir risk faktörüdür. Sigara içenlerde kalp damarlarında tıkanma daha hızlı olur ve kalp krizi ve kalp hastalıkları riski büyük ölçüde artar. Bu nedenle sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmalısınız. 

Kan Şekerinizi Kontrol Altında Tutun 

Diyabet hastaları genellikle kalp krizi nedeni ile hayatlarını kaybetmektedirler. Kalp damar hastalıklarından ölüm oranı tip-1 diyabetlilerde 10 katına , tip-2 diyabet hastalarında ise 4 katına kadar artmaktadır. Bunun nedeni ise diyabet hastalığı damar esnekliğini azaltarak, kanka pıhtılaşmayı arttırıyor ve damar hasarı oluşmasını kolaylaştırmasından kaynaklıdır.

Tansiyonunuzu Kontrol Altında Tutun

Hipertansiyonda diyabet hastalığı gibi kalp damar hastalıklarını oluşma ihtimalini yükseltmektedir. Yine diyabet hastalığında ki gibi damar iç yüzeyi bozukluğuna neden olmaktadır.

Hipertansiyon sorununuz varsa ve genç, orta yaşlı veya diyabetik iseniz kan basıncınızı düzenli olarak kontrol altında olmasına dikkat edin. Kan basıncınızın olması gereken değerlerde kalması için, kilonuzu koruyun, tuz tüketimini azaltın, alkol ve sigara kullanımını bırakın ve magnezyum ve kalsiyum değerleriniz düşük olmamasına dikkat edin.

Haftada En Az Üç Gün Spor Yapın

Günümüzde imkanlarının sunduğu; otomobil, yürüyen merdiven ve asansör gibi kolaylıklar nedeni gün geçtikçe hareket etme oranı hızla düşmektedir. Hareket etme azlığı ve kondisyon düşüklüğü kalp damar hastalıklarının görülme artışına neden olmaktadır. Haftanın en az üç günü 30 dakika jimnastik hareketleri ve yürüyüş yapılması kalp hastalıklarından korunmanıza destek olacaktır.

Kalp hastalıklarında korunmada sadece ilaç kullanımı yeterli değildir! Kalp hastalıkları kronik seyreden hastalıklardır. İlaç tedavisi hastalık tanısı konan kişilere uygulanmaktadır. Hastalığın önlenmesi için sadece ilaç kullanımı ile yeterli olmamaktadır. Tam anlamıyla önlem alınabilmesi sağlıklı yaşam tarzı ile mümkündür. Düzenli egzersiz, ideal kilo, sağlıklı beslenme, tütün ve alkolden uzaklaşma, kaliteli uyku, stres yükünü azaltmak ile kalp hastalıkları gelişme riskinde belirgin azalma sağlanabilir.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *