Sağlıklı bir kalp tüm vücuda yeterli miktarda kan ve oksijeni ulaştırmaya çalışır ve gerekli kanı pompalar. Vücuda yeterli seviyede kanın pompalanamaması durumunda oluşan durum ise kalp yetmezliği olarak bilinmektedir.
Ciddi bir sağlık sorunu olan kalp yetmezliği tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit edecek boyutlara ulaşabilmektedir. Kalbin fonksiyonlarındaki bozukluk nedeniyle doku ve organlarda ciddi hasarlar oluşabilmektedir.
Kalp yetmezliği belirtileri nelerdir?
Hastalığın şiddeti arttıkça belirtilerin de şiddetinin arttığını söyleyebiliriz. En yaygın görülen belirtiler aşağıdaki gibidir:
- – Çabuk yorulma,
- – Nefes almada güçlük, nefes darlığı,
- – İştah kaybı,
- – Mide bulantısı,
- – Göğüs ağrısı,
- – Öksürük,
- – Balgam çıkarma
- – Aritmi (nabızda düzensizlik)
- – Kalp çarpıntısı,
- – Vücudun bazı bölgelerinde ödem oluşması (ayak bilekleri, bacaklar, karın)
- – Sürekli uyku hali ve yorgun hissetme,
- – Gece idrara çıkma,
- – Boyunda yer alan kan damarlarının belirginleşmesi
Kalp yetmezliği neden olur?
Kalp yetmezliği kalbin çeşitli sebeplerle zarar görmesi ve bununla birlikte fonksiyonlarını yeterli şekilde yerine getirememesi sonucu oluşmaktadır. Kalbin kan pompalama odacıkları olan ventriküllerin sertleşmesi, kalp kasının zayıflaması ya da hasar görmesi ile ventriküllerin genişlemesi gibi durumlar kalp yetmezliğine neden olmaktadır. Kalp yetmezliğinde genetik faktörler de oldukça önemlidir. Ailede kalp yetmezliği öyküsü olan kişilerde bu hastalığın gelişme riski fazladır. Diğer risk faktörleri ise aşağıdaki gibidir:
- – Koroner arter hastalığı,
- – Kalp krizi,
- – Kalp kapakçıkları ile ilgili hastalıklar,
- – Doğumsal kalp hastalıkları,
- – Kalp kası hasarı (kardiyomiyopati),
- – Aritmi,
- – Miyokardit (Kalp kası iltihabı),
- – Hipertansiyon,
- – Obezite,
- – Diyabet ve tiroid hastalıkları,
- – Alkol ve uyuşturucu kullanımı,
- – Sürekli kullanılan bazı ilaçlar,
- – HIV benzeri viral enfeksiyonlar
Kalp yetmezliği tedavisi
Kalp yetmezliği teşhisinden sonra tedavideki ilk amaç hastanın mevcut sağlık durumunu korumak ve yaşam kalitesini etkileyen komplikasyonları azaltmaktır. Aynı zamanda hastalığın ilerlemesini önlemek amaçlanır.
İleri kalp yetmezliği hastalarının hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir. Tedavi de kalp yetmezliğine sebep olan ya da şiddetini arttıran durumların tespiti oldukça önemlidir. Örneğin obezite, hipertansiyon gibi riskli durumlar için yaşam tarzında değişiklikler ve tıbbi beslenme tedavileri uygulanmaktadır. Bununla birlikte hastalığın evresi ve hastanın özelliklerine bağlı olarak çeşitli ilaç tedavileri uygulanabilmektedir.
İlaç tedavisinin yanı sıra altta yatan sebebe bağlı olarak cerrahi (Koroner bypas ameliyatı, kapak cerrahisi, kalp nakli gibi) veya girişimsel tedavi yöntemleri de (Balon, stent uygulamaları ve kalp pili yerleştirilmesi gibi) uygulanmaktadır.