Diş tedavileri arasında sıklıkla kullanılan kanal tedavisi, hastalar arasında en çok merak edilen konulardan biridir. Kanal tedavisinin nasıl yapılacağı ile ilgili soru işaretleri olabilir. Çürüyen dişleri kurtarmak için yapılan işlemler arasında kanal tedavisi sıklıkla tercih edilmektedir.
Kanal Tedavisi Nedir?
Çürüyen veya enfeksiyon yayılan dişleri kurtarmak için yapılan kanal tedavisi, endodonti tedavi yöntemleri arasında yer alır. Diş dokusunun içine girilerek, çürüyen veya enfekte olan pulpa kısımlarının tamamen temizlenmesi gerekir. Temizleme işleminin peşi sıra, oluşan diş boşluğuna medikal dolgu işlemi yapılır. Bu tedavi sırasında, dişlerin kökünde bulunan sinirlerin de alınması gereklidir.
Kanal Tedavisi Nasıl yapılır?
Kanal tedavisinin uygulanması için yetkili olan kişiler diş hekimleri ve endodonti uzmanlarıdır. Tedavi için öncelikle, dişin tamamıyla incelenebilmesi amacıyla röntgen çekilir. Röntgen sayesinde dişteki enfeksiyon durumu da gözlenmiş olacaktır. İşlem öncesinde hekimler tarafından, diş bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Hastanın ağız içine tükürük emiciler yerleştirilerek, çenesinin kapanması önlenir.
Hazırlık aşamalarından sonra, medikal cihazlar yardımıyla dişin köküne ulaşmak için; üst tabakada delik açılır. Dişin iç yapısına ulaştıktan sonra enfekte olan pulpa kısım tamamen çıkartılır. Çürümüş olan ve işlevini yitiren sinir dokuları da temizlenir. Diş yapısına uygun aparatlar kullanılarak, dişin kök kanallarındaki kalan kısımlar da temizlenir. Bu aşamadan sonra diş kökleri yeniden şekillendirilir. Dişin temizliğinden emin olan hekim, medikal dolgu malzemeleri ile boşluğu kapatır. Kanal tedavisi işlem süresi vakalara göre değişmekle beraber, genellikle 30 dakika ile 1 saat arası sürer.
Kanal Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Kanal tedavisi önleyici ve koruyucu amaçla yapılan bir tedavidir. Çürüyen veya büyük oranda enfekte olan dişlerin kaybedilmeden kurtarılması hedeflenir. Her yaş grubuna uygulanabilen bu tedavi, genellikle orta yaştan sonraki bireylerde daha sık yapılır. Kanal tedavisi yaş sınırı olmasa da hastayla iletişim kurulabilmesi için, 4-5 yaşından büyük çocuklara yapılabilir. Diş yapısı uygun olan her bireye, doktor değerlendirmesi ile kanal tedavisi yapılabilmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kanal tedavisi seans sayısı birden fazla olabilir. Tedavinin yarıda bırakılması, ileri dönemde diş kaybı gibi daha büyük sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.
- Tedavi süreci sona erene kadar, kuruyemiş gibi sert kabuklu besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Kanal tedavisi sırasında dişlerin günlük bakımlarının aksatılmaması gerekir. Rutin diş temizliği sırasında tedavi yapılan bölge nazik bir şekilde fırçalanabilir.
- Her seans sonrası en az 3 saat süreyle bir şey tüketilmemesi gerekir. Bu durum ancak doktora danışılarak kısaltılabilir.
- Diş yapısı hassas olacağı için, şekerli ve yumuşak formdaki yapışkan besinlerin tüketimi mümkün mertebe azaltılmalıdır.
- Aşırı sıcak ve soğuk gıdaların tüketiminden kaçınılması, bölgenin hassasiyeti açısından önemlidir.
Kanal Tedavisinde İlaç Kullanımı
Kanal tedavisinde çürümüş ve enfeksiyonlu olan dişlerin kurtarılması hedeflenir. Tedavideki başarı şansını yükseltmek için, genellikle tedavi öncesi antibiyotik kullanımı gerekir. Kanal tedavisinde ilaç kullanımı ancak hekim reçeteleri ile sağlanır. Tedavi öncesi ve sonrasındaki ilaç tedavilerine diş hekimi karar verecektir. Kanal tedavisi sonrası ağrı hissiyatının önüne geçmek amacıyla, hastalara etkili ağrı kesiciler reçete edilmektedir.