Kasık Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Fıtık, bir organın, onu yerinde ve sabit tutan kaslar ya da dokularda medyana gelen boşluktan faydalanarak ileri doğru kaymasına verilen genel isimdir. Kas ya da doku duvarında meydana gelen bu boşluktan dışarı doğru çıkan organ, zaman zaman şişliğe neden olabilir. Kasık bölgesinde gelişen fıtık türlerine ise kasık fıtığı ismi verilmektedir. Tüm fıtıkların arasında en sık rastlanan tür kasık fıtığıdır. Erkeklerde kadınlara oranla çok daha fazla görülür.

Kasık fıtığı bağırsakların alt abdominal bölgenin duvarındaki bir boşluktan dışarıya doğru çıkması sonucu ortaya çıkar. Zaman zaman bağırsak, herhangi bir nedene bağlı olarak dokuyu kendisi de yırtıp dışarıya çıkabilir.

Aşırı zorlama, aşırı yük taşıma, hamilelik, karın duvarında basıncın artması, karın sıvısının artması, ağır öksürük ya da hapşırma gibi farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen kasık fıtıkları temel olarak direk, indirekt ve femoral olarak 3 gruba ayrılırlar. İndirekt kasık fıtıkları en çok görülen gruptur ve her yaşta ortaya çıkabilir. Bu tür kasık fıtıklarının testis torbasına kadar inme durumları olabilir.

Kasık fıtığı neden olur?

Genellikle farklı durumlara bağlı olarak vücudun aşırı zorlanması ile ortaya çıkan kasık fıtıklarının tek ve net bir nedeni olmayabilir. Ani kilo alımı, yüksek kilo ve obezite, aşırı zorlamalar ya da yük kaldırmalar, karın içi basıncın artması ya da sıvının birikmesi, dışkılama sırasında zorlama, hamilelik gibi farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Kasık fıtıklarına erkeklerde, kadınlara oranla çok daha rastlanır. Bunun temel sebebi erkeklerin kasık kanalının doğumsal olarak kadınlara göre daha zayıf olmasıdır. Erkeklerde testisler, doğumdan sonra kasık kanalından testis torbasına doğru aşağıya inerler. Doğumdan sonra bu kanal normal şartlarda kapanır. Kapanmadığı ya da zayıf kaldığı durumlarda ilerleyen dönemde kasık fıtıkları görülebilir.

Kasık fıtığı belirtileri nelerdir?

Kasık fıtıkları hafif bir düzeyde seyrediyorsa genelde herhangi bir belirtiye sebebiyet vermezler. Zaman zaman fıtık bölgesi şişer ve bu da dışarıdan gözle görülür bir hal alabilir. Bunun dışında kasık fıtıkları yanma, batma, ağrı, sancı gibi belirtiler de gösterebilir. Aşırı ağlama, yük kaldırma, ıkınma, kabızlık, öksürük gibi durumlarda hafif ağrılar ortaya çıkabilir.

Kasık fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

İlaçla ya da farklı diğer yöntemlerle iyileştirilemeyen kasık fıtığının tek tedavisi cerrahi operasyondur. Ameliyat açık ya da kapalı (laparoskopik) olmak üzere iki farklı türde yapılabilir. Açık ameliyat yönteminde fıtığın olduğu bölgeye 4-5 cm uzunluğunda bir kesi atılır. Ardından fıtık içerisindeki organlar yerine yerleştirilir ve kesi alanı tekrar dikilir. Gerekli durumlarda kesinin tekrar açılmaması ve fıtığın yinelenmemesi için yama kullanılır.

Kapalı fıtık ameliyatında ise 3 delikten içeri girilerek bir kamera yardımıyla fıtık bölgesine ulaşılır ve açık ameliyattaki işlemler tekrarlanır. Fıtığın şiddetine göre kapalı ameliyatta sadece yama kullanılabilir.

Kasık fıtığı ameliyatları sonrasında neler olur?

Kasık fıtığı, eğer hasta daha önce prostat ameliyatı geçirmemişse, fıtıklar boğulmuş ya da sıkışmış değilse, genel anestezi ile ilgili bir sakınca yoksa herkese yapılabilir. Kapalı ameliyatlarda ağrı çok daha az olur. Ameliyatlardan 3-4 saat sonrasında hasta normal yaşamına dönebilir, yemek yemeye başlayabilir. Herhangi bir komplikasyon yoksa ertesi gün taburcu edilir.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *