Kemik Yoğunluğu Ölçümü

Kemik yoğunluğu ölçümü uygulamasının amacı kemik içerisinde bulunan minerallerin ve zamanla oluşan mineral kaybının miktarını ölçmektir.

Kemik Yoğunluğu Ölçümü Neden Gerekli?

Kemikte zamanla çeşitli nedenlerle mineral kayıpları oluşur. Bu durum da kemik erimesine yol açar. Özellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen kemik erimesi, boyda kısalma, kırık riskinin artması gibi etkilere sebep olur.

Kemik erimesi, bir başka deyişle osteoporozun önlenmesi ve erken teşhisi için kemik yoğunluğu ölçümü önemli bir tetkiktir.

Kimler Kemik Yoğunluğu Ölçümü Yaptırmalı?

-Menopoza giren kadınlar,

-Basit kaza durumlarında sık sık kemik kırılması yaşayan yetişkinler,

-65 yaş üzeri kadınlar,

-Kemik kaybına neden olan ilaç kullananlar,

-Kalsiyum yetersizliği bulunan kişiler,

-Genetik yatkınlığı olan yetişkinler,

-Testesteron seviyesinin düşük olması durumu ile karşı karşıya olan erkekler,

-Alkol, sigara ve kahve tüketimi çok olan kişiler, kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalıdır.

Buna karşın kemik yoğunluğu ölçümü, ileri derecede omurga bozuklukları olan, hamile ve hamilelik riski olan, hareketsiz durmakta zorlanan kişiler için önerilmemektedir.

Hangi Sıklıkla Kemik Yoğunluğu Ölçümü Yapılmalı?

Menopozda yüksek risk taşıyan hastalarda 2 yılda bir kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Düşük risk grubunda olan hastalarda ise 5 yılda bir yeterlidir. Süreci takip eden konusunda uzman hekim hastalığın seyri ve uygulanan tedaviye göre işlem sıklığını belirleyebilmektedir.

Kemik Yoğunluğu Ölçümü Nasıl Yapılır?

Ölçüm için hasta masada hareketsiz olarak yatmalıdır. Ağrısız olan bu işlem için damar yolu ile ilaç verilmemektedir. Kemik dansitometri cihazı düşük dozda röntgen ışını göndererek ölçüm yapılır. İşlem duruma göre yaklaşık 15 – 20 dakika sürer. Ölçümde kullanılan radyasyon miktarı diğer röntgen ölçümlerine göre çok daha az bir miktardır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *