Kepçe kulak, kulakların olması gerekenden daha dik ve özellikle karşıdan bakıldığında belirgin olarak görülmesi durumudur. Bazı bireylerde görülen kepçe kulak her iki kulakta birden olabildiği gibi tek kulakta da olabilmekte ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmasa da kişinin psikolojik sıkıntılar yaşamasına yol açabilmektedir. Otoplasti ise kulak kepçesindeki şekil bozukluklarının ve kusurların yeniden yapılandırılarak daha doğal ve estetik hale getirilmesi işlemidir.
Kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) kimlere yapılır?
Kepçe kulak ameliyatı, kulak şeklinden memnun olmayan herkese yapılabilmektedir. Kepçe kulak özellikle okul öncesi çocuklarda dalga konusu olması nedeniyle psikolojiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Kişileri rahatsız eden kulak büyüklüğü ve kepçe görünümü çeşitli otoplasti teknikleri ile tedavi edilerek doğal ve memnun edici sonuçlar elde edilebilmektedir.
Kepçe kulak nedenleri nelerdir?
Kepçe kulak, kulak kepçesi içerisindeki antiheliks olarak adlandırılan kıvrımın tam oluşmaması veya kulak kepçesinin iç kısmındaki kavum konka kısmını oluşturan konkal kıkırdağın fazla gelişmesine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Herhangi rahatsızlık belirtisi ya da hastalık belirtisi olmayan kepçe kulak durumu genetik faktörlere bağlı olarak da görülebilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır?
Tek veya çift taraflı yapılabilen kepçe kulak ameliyatında, küçük çocuklarda genel anestezi tercih edilirken, büyük çocuklarda ve yetişkinlerde lokal anestezi ya da sedasyon tercih edilmektedir. Kepçe kulak ameliyatı için çok fazla teknik mevcuttur. Bunlardan bazılarında dikişler kullanılarak şekil verilmekte bazılarında kıkırdaklar üzerinde şekil almalarını kolaylaştıracak zayıflamalar yapılmakta ve bazılarında ise kıkırdaklar kısmen çıkarılmaktadır. Kıkırdakların yumuşak olduğu erken yaşlarda kulak kepçesine dikişler ile şekil vermek daha basittir. Daha ileri yaşlarda ise diğer tekniklerden faydalanılması gerekebilir. Kepçe kulak ameliyatı hastanede kalmayı gerektirmeyen basit ve kolay bir ameliyattır.
Kepçe kulak ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Kulak kepçesinin gelişiminin tamamlanması 10 yaşlarını bulmaktadır. Kepçe kulak ameliyatı hayatın herhangi bir döneminde yapılabilmektedir. Ancak kepçe kulak özellikle okul çağlarında psikolojik problemlere yol açabileceğinden ameliyat sıklıkla okul dönemindeki çocuklara uygulanmaktadır. Erişkinlere de kepçe kulak ameliyatı yapılabilir ve hiçbir sakıncası yoktur.
Kepçe kulak ameliyatı sonrası
Kepçe kulak ameliyatı sonrasında genellikle ciddi ağrı şikayetleri olmamakla beraber gerektiğinde ağrı kesici ilaçlar kullanılabilmektedir. Ameliyat sonunda kulakların üzerine uygulanan bandaj ilk hafta ihtiyaca bağlı olarak değiştirilmekte ve takip eşliğinde çıkartılmaktadır. Pansuman ve kontroller yaklaşık iki hafta sürmektedir. İlk bir ay boyunca yatarken kulakları uygun pozisyonda tutacak kafa bandı kullanılması önerilmektedir. Ameliyat sonrası yaklaşık altı ay boyunca kulak çekiştirme, darbe gibi travmalardan korunulmalıdır.