Kış Mevsiminde Beslenme Önerileri

Kış mevsimine geçişle birlikte nezle, grip ve soğuk algınlığı hastalıklarında artış görülmektedir. Bu dönemde beslenme alışkanlıklarımıza göstereceğimiz özen sağlığımızı korumak için önlem almamızı sağlayacaktır.

Bağışıklık sistemimiz kış mevsimi ile birlikte zayıflamaya başlamaktadır. Bu nedenle özellikle bağışıklık sistemimizi koruyacak ve güçlendirecek besinlerden destek almak hastalıkların önüne geçebilmek için faydalı olacaktır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Vitamin ve mineral içeren gıdalar bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için en faydalı gıdalardır. Brokoli, lahana, havuç, marul, yeşil biber, roka, sarımsak gibi mineral ve vitamin bakımından zengin kış sebzeleri listemizde yer alması gerekenlerden bazıları. Bunların yanı sıra kivi, elma, portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamini bakımından zengin meyveler de yine bizi hastalıklara karşı koruyacak olan gıdaların başında gelmektedir.

Demir Eksikliği Kış Aylarında Artıyor

Kış aylarında çok fazla üşüyor ve sürekli halsizlik yaşıyorsanız demir eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Demir eksikliği daha çok çocuklarda ve kadınlarda görülmekle beraber kış aylarında artış göstermektedir. Üşüme, halsizlik, baş dönmesi gibi belirtileri olan demir eksikliği problemlerinde beslenmemize dikkat etmek önemli rol oynuyor. Kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut ve yeşil yapraklı sebzeler tüketerek demir eksikliğini en aza indirebilir, kış mevsimini daha sağlıklı geçirebilirsiniz.

Kışın Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı?

Kış aylarında soğukların gelmesiyle birlikte evde ya da kapalı ortamlarda özellikle bilgisayar ve televizyon karşısında daha çok vakit geçirmeye başlarız. Fiziksel aktivitelerdeki bu tür değişimler de yeme ihtiyacındaki artışı da beraberinde getirir. Daha az hareket edip daha çok yediğimiz kış döneminde kilo almamak için sağlıklı beslenme programları oluşturmalı ve bu programa uymalıyız.

Kış aylarının vazgeçilmezi olan balık tüketimine önem vermeli; yağlı, şekerli gıdalar, hamur işi tüketimi yerine kış meyvelerini tercih etmeliyiz.

Kış aylarında gündüzler kısa geceler uzun olduğu için gün boyu acıktığımızı fark etmeyip, akşam daha fazla besin tüketiriz. Bu durum da metabolizma hızı gece yavaşladığı için kilo almamıza sebep olur. Bu nedenle öğün atlamamaya özen göstermeli azar azar ve sık sık olacak şekilde beslenmeye dikkat etmeliyiz. Ara öğün olarak fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler tüketmek de faydalı olacaktır.

Soğuk hava vücut ısısını düşürdüğü için vücudumuz ısı üretimine dolayısıyla enerjiye ihtiyaç duyar. Enerji için de daha fazla besin tüketimine gereksinim duyar. Bu nedenle kışın daha çok yeme ihtiyacı hissederek kilo alabiliriz. Karbonhidrat yerine protein tüketimine önem vermeliyiz. Kan şekerini dengede tutmak önemli bir faktördür. Kan şekerimizi ara öğünlerle dengede tutabiliriz.

Kış aylarında içimizi ısıtacak bir öneri de bitki çaylarıdır. Kuşburnu, ıhlamur, rezene, adaçayı gibi bitki çayları hem faydalı olduğu için sağlığımızı koruyacak hem de kilomuzu kontrolde tutmamıza da yardımcı olacaktır.

Kışın kilo almanın önüne geçmek için yapılabileceğimiz şeylerden biri de egzersiz yapmaktır. Fiziksel aktivitelerimizin bir hayli azaldığı kış döneminde en azından günde yarım saatimizi egzersize ayırmamız hem sağlığımız hem de kilo kontrolümüz açısından faydalı ve gereklidir.

Su tüketimi de dikkat etmemiz gereken konulardan birisidir. Yaz aylarında çok fazla terlemeyle birlikte daha çok su tüketiriz. Kışın ise terleme azaldığı için su içme ihtiyacı hissiyat olarak azalır. Ancak vücudumuzun her zaman suya ihtiyacı olduğu unutulmamalı ve günde en az 2 litre su tüketilmelidir.

Özetle kışın; dengeli beslenmeye, vitamin ve minerallerden zengin gıdalar tüketmeye, protein içeren, lifli ve probiyotik gıdalarla beslenmeye özen göstermeliyiz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *