Kışın Vazgeçilmez Tatları: Bal Kabağı ve Kestane

Sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi çok önemli. Yediğimiz içtiğimiz herşeyi besin değerlerinden faydalanabilmek için içinde bulunduğumuz mevsime uygun seçmeliyiz. Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden bal kabağı ve kestane vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin sağlık deposu besinlerdir.

Kışın vazgeçilmez tatları olan balkabağı ve kestanenin içerdiği vitamin ve mineralleri, besin değerlerini ve sağlığa faydalarını sizler için anlattık.

Bal Kabağı

– Yüksek oranda alfa ve beta karoten içerir. Karoten içeriği yüksek besinlerin, antioksidan özellikleri  sebebiyle vücüt savunmasında önemli rolleri bulunmaktadır. Yine Karoten içeriği sayesinden  balkabağının özellikle mide ve prostat   kanseriyle savaşta önemli etkinliği olduğu düşünülmektedir.

– İçeriğindeki karotenler ve A vitamini  diyet yağı ile birlikte tüketildiğinde ciltte pigmentasyona neden olduğu için cildin daha canlı görünmesini sağlamaktadır.

– Yüksek miktarda A vitamini içermektedir. İçeriğinde bulunan ksantin adlı bileşen ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardımcı olur. İleri yaşlarda görülebilecek göz bozukluklarına karşı koruyucu olduğu söylenebilmektedir.

– C vitamini bakımından zengindir. C vitamini vücudu mikroplara, patojenlere karşı savunma görevi yapan antioksidan vitaminlerdendir. Bu sebepler vücut savunmasına destek olmaktadır.

– İyi bir lif kaynağıdır:

Bu özelliği ile bağırsak hareketliliğini düzenler ve  konstipasyonu  (kabızlığı) engeller.

Lifli yapısından dolayı  uzun süre tok tutar. Bu sebeple zayıflama diyetlerinde şekersiz pişirildiğinde kolayca yer verilebilecek bir besindir.

Ayrıca  yine yüksek lif içeriği ve potasyum,magnezyum,fosfor  bakımından    zengin olmasından dolayı kan basıncının düzenlenmesi,   kolesterolün düşürülmesi , kalp-damar hastalıklarına karşı  koruyuculuk gibi etkinlikleri  bulunmaktadır.

Kestane

– C vitamini bakımından oldukça zengindir. C  vitamini antioksidan bir madde oluğu için balkabağı gibi kestane de hastalıklara karşı korunma ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yardımcı besinlerden biridir.

– Bakır ve kalsiyum  içeriğinden ötürü kemik mineral yoğunluğunu arttırır ve kemik hastalıklarına karşı koruyucudur.

– Lifli yapısından solayı sindirim sorunlarının giderilmesinde yardımcıdır.

– B grubu (folat, riboflavin, tiamin gibi) içeriğinden dolayı  sinir sistemi işlevlerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde  yardımcıdır.

– Gluten içermemektedir. Bu sebeple glutensiz beslenen  çölyak hastaları tarafından da rahatça tercih edilebilmektedir.

– Kestane  karbonhidrat içeriğine rağmen  yüksek  lif oranıyla  diyabet hastaları tarafından da tüketilebilmektedir. Ancak her besinde olduğu gibi porsiyon kontrolü büyük önem taşımaktadır. Orta boy 3-4 adet kestane 1 dilim ekmeğe tekabül etmektedir.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *