Kısırlık bir diğer deyişle infertilite, cinsel yönden aktif olunmasına rağmen ve herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulanmadığı halde, bir yıl içerisinde gebelik elde edilememesi durumuna verilen isimdir.
Erkeklerde kısırlık
Erkeklerde kısırlık, düşük sperm üretimi, düzensiz veya hareketsiz sperm hücreleri ya da sperm taşıyan kanalların tıkanması gibi birçok sebeple meydana gelebilmektedir.
Kadınlarda kısırlık
Kadınlarda infertilitede en sık görülen sebepler arasında polikistik over sendromu, endometriozis (çikolata kisti), tüp tıkanıklığı, yumurtlama bozuklukları, erken menopoz gibi nedenler bulunuyor.
Kısırlık Nedenleri
Erkeklerde ve kadınlarda kısırlık birçok faktöre bağlı olabileceği gibi bazı durumlarda hiçbir neden bulunamabilir.
Erkeklerde kısırlık (İnfertilite) Nedenleri
- Kanal tıkanıklıkları
- Sperm sayısının ve hareketinin azalması
- Spermin yapısal problemleri
- Cinsel fonksiyon bozuklukları
- Ve bazı genetik hastalıklar kısırlığa sebep olabilir.
- Düzensiz adet döngüsü ya da hiç adet olamama
- Fallop tüplerinin tıkanıklığı ya da yapışıklığı
- Yumurtlama bozuklukları
- prolaktin seviyesinin yüksek olması
- Rahim Miyomları
- Aşırı sigara ve alkol tüketimi
- Vb. birçok faktöre bağlı olabildiği gibi bazen kısırlığa hiçbir neden bulunamayabilir.
Kadınlarda kısırlık (İnfertilite) Nedenleri
- Düzensiz adet döngüsü ya da hiç adet olamama
- Fallop tüplerinin tıkanıklığı ya da yapışıklığı
- Yumurtlama bozuklukları
- prolaktin seviyesinin yüksek olması
- Rahim Miyomları
- Aşırı sigara ve alkol tüketimi
- Vb. birçok faktöre bağlı olabildiği gibi bazen kısırlığa hiçbir neden bulunamayabilir.
Kısırlık (İnfertilite) Nasıl Teşhis Edilir?
İnfertilite şüphesinde teşhis koymak amacıyla erkeklerde ve kadınlarda farklı tetkikler yapılır.
Erkeklerde bu araştırma semen analizi ile yapılırken, kadınlarda beklenen adetten 7 gün önce yapılacak kan testleri ile teyit edilebilir. Bazen ulstrason testleri ve follop tüplerinin açık ya da kapalı olması HSG olarak adlandırılan röntgen filmi ile görüntülenmesi de gerekebilir.
Kısırlık (İnfertilite) Nasıl Tedavi Edilir?
Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağı kararı yaş, daha önceden yaşanmış bir gebelik olup olmadığı, ne kadar süredir gebelik uğraşısı içinde olunduğu gibi bireye özgü bilgiler doğrultusunda, tüplerin, yumurta kalitesinin ve partnerinizin sperm değerlendirilmesi sonrasında verilmektedir.
En çok bilinen kısırlık tedavisi fertilite yöntemidir. Eğer düzenli yumurtlama gerçekleşmiyor ise fertilite ilaçları kullanılarak yumurta gelişimi sağlanabilmektedir.
Diğer Tedavi Yöntemleri;
Aşılama Tedavisi (İnseminasyon)
Bu tedavi yöntemi doğurganlığın en yüksek olduğu yumurtlama döneminde erkeğin spermlerinin rahim içine yerleştirilmesi ile gerçekleşir.
Tüp Bebek (IVF) Tedavisi; Tüp bebek tedavisinde dışardan verilen hormon ilaçları ile yumurta sayısını artırmak amaçlanır. Yumurta gelişimini sağlayan ve erken yumurtlamayı engelleyen iki paralel hormon tedavisi uygulanır daha sonra olgunluğa erişen yumurtalar çatlatma iğnesi olarak bilinen basit bir iğne ile toplanır ve laboratuvarda erkekten alınan spermler ile döllenmeleri sağlanır.
Bu yöntemler dışında kısırlık (infertilite) tedaviside;
Laparoskopi, Histeroskopi, Robotik Cerrahi, Miyomektomi – Miyom Ameliyatı,
gibi cerrahi yöntemler de uygulanmaktadır.
Kısırlık (İnfertilite) Hastalarında Beslenme
Sigara ve alkol kullanımı fazla olduğunda kısırlığa yol açabilmektedir. Alkol hormonal dengeyi bozmaktadır. Sigara ise sperm DNA hasarına sebep olabiliyor.
Keçiboynuzu, leblebi, arı sütü, fındık, C ve E vitamininden zengin besinlerin sperm kalitesi için faydalı olduğu görüşmüştür.
Bol miktarda meyve, sebze ve baklagil tüketen kadınlarda hamile kalma oranının yükseldiği görülmüştür. Bunun yanı sıra folik asit içeren multivitamin hap yardımı ile demir desteği faydalı olabilmektedir.