Kolik, anne ve babaları bir hayli endişelendiren bir durumdur. Kolik, doğumdan sonra ilk ya da ikinci haftalarda ortaya çıkan, bebeklerde ağlama ve kasılma nöbetleri olarak tanımlanır. Kolik, bebeklerin %20’sinde görülen bir durumdur ve bir hastalık değildir.
Gaz sancısı olarak tanımlanan kolik, üç hafta veya daha uzun süre haftada üç gün veya daha fazla, peş peşe günde üç saat ya da daha fazla devam edebilen yüksek sesli ve kolay sakinleştirilemeyen ağlama nöbetlerine sebep olmaktadır. Kolik, belirtilerini genellikle akşam 6 veya gece yarısında göstermeye başlar. Genellikle 6 ay süren koliğin bitme süresi bebekten bebeğe farklılık göstermektedir.
Koliğin nedeni tam olarak bilinmese de kolik nörogelişimsel, psikolojik, normal ya da anormal fizyolojiden kaynaklı olabileceği gibi mide-barsak sistemine bağlı olarak beslenme, alerji, reflü gibi faktörlerden de kaynaklanabilir. Bu yazıda kolik bebeği olan ebeveynlerin endişeleri ile başa çıkmanın 7 yolundan bahsettik.
Kolik Bebek ile Nasıl Başa Çıkılır?
Gaz sancısından meydana gelen kolik, bebeğin uzun süre ağlamasına sebep olur. Bebeğe huzursuzluk veren, beslenmesini engelleyen ve uyku düzenini bozan bu durumda bebeği sakinleştirmek için uygulanan birçok yöntem vardır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
1. Öncelikle kolik bebeği olan anneler beslenmelerine dikkat etmelidir. Çünkü annenin tükettiği soğan, süt, gibi ürünler bebeğe de gaz yapabilir. Bu nedenle gaz yapabilecek ürünlerin tüketilmesi sınırlandırılmalıdır. Aynı şekilde bebeğin de hazımsızlığa neden olacak besinler tüketmemesi gerekir.
2. Kolik bebek nöbeti başladığında bebek kucağa alıp sakinleştirilmeye çalışılmamalıdır. Sallanma hareketi onu sakinleştirebileceği için bir salıncak veya beşikte bebeğinizi ritmik hareketlerle sallayabilirsiniz. Ritmik hareketler bebeğin sakinleşmesini sağlamaktadır.
3. Uzun süreli süren nöbetlerde bebek dışarı çıkarılarak gezdirilebilir. Bebekleri araçla gezdirmek çoğu zaman etkili bir yöntemdir çünkü titreşim, hareket, araba sesi, saç kurutma makinesi veya elektrikli süpürge gibi beyaz gürültüler bebeklerin sakinleşmesini sağlar.
4. Kolik bebeği rahatlatmak için masaj, hafif bir müzik, bitki çayı, ılık banyo gibi yöntemler de kullanılabilir.
5. Kolik bebek ile ten teması kurmak ve bebeğin karnı aşağıda olacak şekilde kucağa alıp sırtını okşamak sakinleştirmek için etkili olan bir diğer yöntemdir.
6. Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman önlemektedir, bu yüzden nöbet geçiren bebeğe emzik vermek onu sakinleştirecektir.
7. Kolik bebeklerin gündüz saatlerinde çok uzun süre uyuması engellenerek uyku düzeninin sağlanması gerekir.
Her bebeğin hoşuna giden yöntem farklılıklar göstereceğinden bebeğinize en uygun yöntemi uygulamanız nöbetleri hafif atlatmasını sağlayacaktır.