Kronik pelvik ağrı, göbek deliğinin altı ile leğen kemiği arasında hissedilen 6 aydan daha uzun süren ağrı olarak tanımlanmaktadır. Kadınlarda sıkça görülen bir rahatsızlıktır, genellikle kramp ve kas kasılması tarzı kronik ağrılarla gerçekleşir, bu ağrılar sırtın arkasına ve kalça bölgesine kadar yayılabilir.
Kronik pelvik ağrı zaman zaman kendini gösteren bir ağrı olabildiği gibi her ay adet dönemlerinde de döngü şeklinde kendini gösterebilir. Ağrıyı cinsel ilişki, idrar yapma, yemek yeme gibi bazı durumlar tetikleyebilir. Bireyde fiziksel, zihinsel, psikolojik yıpranmalara sebep olabilir.
Kronik Pelvik Ağrının Sebepleri Nelerdir?
Kronik pelvik ağrı birçok sebepten kaynaklanabilir. Bu sebepler üreme organları, üreme organları dışında, idrar yolu, bağırsak yolu, hatta sinir sisteminden kaynaklanabilir.
Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen pelvik ağrının bazı sebepleri;
- Sindirim borusu, boşaltım sistemi, sinir sistemi, üreme sistemi
- Psikolojik faktörler
- Fibromiyalji
- Yumurtalık kistleri
- Dış gebelik oluşumu
- Gebeliklerde düşük
- Pelvik infanatuar rahatsızlıklar
- Şiddetli adet ağrıları
- Rahim kalınlaşması
- Yumurtlama döneminde yaşanan ağrılar
- Yumurtalık kanseri
- Rahimde bulunan kistler olarak sıralanabilir.
Kronik Pelvik Ağrı Belirtileri Nelerdir?
Kronik pelvik ağrılar genelde ani başlayan ve 6 aydan daha uzun süren kalça, bel, vajinal bölgelerde meydana gelen ağrılarla kendini göstermektedir. Bu belirtilerle beraber bulantı, kusma, ateş gibi belirtilerde gösterebilir. Pelvik ağrıda sık görülen belirtiler şu şekildedir;
- İştah azalması
- Kabızlık
- Baş dönmesi
- Akıntı
- Bel ve kalça ağrıları
- Adet döneminde şiddetli ağrı
- Kasık bölgesinde ağrı
- İlişki sırasında veya sonrasında ağrı
Kronik Pelvik Ağrının Teşhis ve Tedavisi
Pelvik ağrı teşhisinde problemin detaylı olarak anlatılması çok önemlidir. Daha sonrasında tanı koymak için jinekolojik muayene, kan tahlilleri, ultrasonografi, MR gibi görüntüleme aletleri gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Eğer doktorunuz kronik pelvik ağrıya neden olan durumu tanımlayabiliyorsa bulunan nedene yönelik bir tedavi uygulanır. Fakat ağrıya neden olan faktör bulunamıyorsa tedavi ağrının geçirilmesine yönelik olacaktır. Bu nedenle ağrıyı tamamen tedavi etmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu tarz durumlarda ise bireyin yaşam kalitesini artırmaya yönelik tedavi yöntemleri uygulanır. Örneğin;
- Hormon tedavisi
- Antibiyotik
- Ağrı kesici
- Antidepresan
- Antibiyotik
- Doğum kontrol hapı
- Fizik tedavi
- Beslenme tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.
Bu tedavilere olumlu cevap vermeyen pelvik ağrılarda ise cerrahi yönteme başvurulabilir.