Krup Hastalığı Nedir?

Krup hastalığı, soluk borusu, gırtlak ve bronşlardaki enfeksiyonlardan kaynaklı oluşmaktadır. Halk arasında, yalancı difteri, akut larenjit veya yalancı kuşpalazı olarak da bilinmektedir. Enfeksiyona bağlı olarak gırtlak ve çevresindeki organlarda şişlik meydana gelir ve solunum sıkıntısı baş gösterir. Bunun sonucunda boğuk ve havlamaya benzeyen bir öksürük görülür.

Krup, 6 ay-3 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülen enfeksiyon kaynaklı bir üst solunum yolu tıkanıklığıdır. Bebekler ve küçük çocukların hava yolları erişkinlere kıyasla daha küçüktür. Bu sebeple çocuklarda meydana gelen az miktarda ödem bile hava yolunun tıkanmasına neden olabilmektedir.

Krup hastalığı şikayetleri nelerdir?

Krup hastalığı genellikle, hafif ateşle beraber üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla başlar. Seste kabalaşma ya da kısılma meydana gelir. Hastalığın devamında özellikle gece uykudan uyandıran havlar tarzda öksürük şikayetleri baş gösterir. Tıkanıklık arttıkça hızlı nefes alma, ağız çevresi dudak ve tırnaklarda morarma ve nefes almada güçlük, nefes alma sırasında tiz bir ses (stridor) belirtileri kendini gösterir.

Krup hastalığı nasıl bulaşır?

Bulaşıcı bir hastalık olan krup, hastanın öksürüp hapşırmasıyla havaya karışan damlacıklarla ya da direkt temasla kolaylıkla bulaşabilmektedir. Bu hastalık bazen hastanede tedavi görmeyi gerektirmektedir.  Hastanede tedaviyi gerektirebilecek durumlar şunlar olabilir;

– Yüksek ateş

– Deri ve tırnaklarda morarma

– Hırıltılı solunum

– Havlar tarzda öksürük

– Ses kısıklığı veya seste kabalaşma

– Göğüs duvarında çekilme

Krup hastalığı tedavisi nasıldır?

Viral krup antibiyotik tedavisi gerektirmemektedir. Soğuk hava, ses tellerindeki şişliği azaltıp nefes almayı kolaylaştırdığından, 20-30 dakika soğuk buhar uygulaması yapılması önemlidir. Nefes almanın kolaylaşması için yatarken baş yüksekte tutulmalıdır. Ağlama esnasında nefes darlığı artabilmektedir. Bu nedenle çocuk sessiz ve sakin ortamda tutulmalıdır.

İlaç tedavisi olarak ise kortikosteroid ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tür ilaçlar nefes borusu ve ses tellerindeki ödemin azalmasında etkili olur. Bunun yanı sıra ateş varsa ateş düşürücü ilaçlar da tedavide kullanılabilmektedir.  Ağır seyreden bakteriyel krupta, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk, yüksek ateş, deri ve tırnaklarda morarma gibi belirtiler varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Krup hastalığından korunmak için neler yapılmalı?

Birçok hastalığın önlenmesinde olduğu gibi, krup hastalığından korunmak için de hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Krup hastalığının tekrarlama ihtimali yüksektir. Fakat bir çocuk sürekli krup geçiriyorsa, alerji ya da reflüden kaynaklanan problemleri incelemek gerekebilir. Krup hastalığından korunmak için;

– Sık sık elleri yıkamak

– Hastalık taşıyan kişiye karşı mesafeyi korumak

– Öksürürken veya hapşırırken ağızı kapatmak

Gerekmektedir.

Krup hastalığı için öneriler

– Bol sıvı tüketimi

– Hastayı sakinleştirmek

– Soğuk havalarda pencereyi açarak hastaya nefes aldırmak

– Sıcak havalarda buz dolabının karşısında hastaya nefes aldırmak

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *