Tıp dilinde “tinnitus” olarak adlandırılan kulak çınlaması kişilerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Yaş ve cinsiyet gözetmeksizin herkeste ortaya çıkabilmektedir. Dışarıdan basitmiş gibi görünen bu durumun altında nadir de olsa birçok sorun yatmaktadır. Kulak çınlaması iş hayatınızı, özel durumlarınızı olumsuz ölçüde etkileyecek seviyeye geldiyse bu durumu ciddiye almalı ve doktorunuza görünmelisiniz.
Kulak çınlaması nedir?
Kulak çınlaması (tinnitus), hasta belli bir psikolojik soruna sahip olmamasına rağmen, etrafında mevcut olmayan frekanstaki sesleri duyması olarak tanımlanmaktadır. Bu durum hastalıktan ziyade semptom olarak değerlendirilir. Kulak çınlaması her 10 kişiden birinde görülürken yaşam kalitesini olumsuz etkileyen çınlamalar ise 100 kişiden birinde görülmektedir. Kulak çınlamaları zaman zaman ya da sürekli olabildiği gibi sesin tınısı kalın ya da ince de olabilmektedir. Kişiler çınlama dışında uğultu, rüzgâr sesi, makine gürültüsü, nabız sesleri de duyduklarını belirtmektedirler. Bu sesler hem tek kulağı hem de her ikisini birden etkileyebilmektedir. Çınlama eğer sürekli olursa kişilerde rahatsızlık boyutuna ulaşabilir.
Kulak çınlamasının nedenleri nelerdir?
Günümüzde kulak çınlamasının pek çok sebebi vardır. Yabancı bir cismin çınlamaya sebep olabileceği gibi kulak kiri, uzun süre yüksek sese maruz kalma, kulak zarındaki sorunlar, orta kulakta sıvı birikmesi, kulak bölgesinde oluşan travma, kulak enfeksiyonları, orta kulakta bulunan kasların kasılması da çınlamalara neden olabilmektedir. Ayrıca düşük ya da yüksek tansiyon, boyun kireçlenmesi, diyabet, alerji, stres, kansızlık, denge ve işitmeyi sağlayan sinirlerde bulunan tümör ve tiroit hastalıkları da kulak çınlamasının nedenleri arasında sıralanmaktadır. Kalabalık bir şehirde yaşanıyorsa trafik gürültüsü, endüstriyel gürültüler ve bunlar gibi birçok ses kirliliği kulak çınlamasını tetiklemektedir.
Kulak çınlaması tanısı nasıl konulur?
Tedavi için tanıyı doğru koymak çok önemlidir. Bu yüzden doktora tüm şikâyetler anlatılmalıdır. Kulak çınlamasının ne zaman başladığı, çınlamayla birlikte viral bir hastalığın olup olmadığı, gürültüye maruz kalınıp kalınmadığı, daha önce bu ve benzeri sorunlar yaşanıp yaşanmadığı oldukça önem taşımaktadır. Şikâyetin tek taraflı mı yoksa her iki kulakta mı olduğu belirtilmelidir. Doktor tarafından sesin çan ses, tıslama veya rüzgâr gibi hangi türe ait olduğu sorgulanmalıdır. Kulak çınlamasına bağlı olarak alınan bilgiler sonrasında odyolojik değerlendirme ve nörolojik muayene gerekebilir. Doktorunuzun uygun gördüğü görüntüleme yöntemleri sonrasında tanıya karar verilmektedir.
Kulak çınlamasının tedavisi
Muayene ve tetkikler sonucunda doktor en uygun tedavi yöntemini belirlemektedir. Çınlama dış kulaktaki biriken kire bağlı oluşuyorsa kulak temizlenmeli, orta kulak yolundaki sebeplere de bakılarak medikal ya da cerrahi olarak hasta tedavi edilmelidir. Kulak çınlamasının azalmasına yönelik bazı öneriler de bulunmaktadır:
- Tansiyonunuzu kontrol edin.
- Gürültüye maruz kalmayın.
- Tuzlu yiyeceklerden uzak durun.
- Kahve, sigara gibi sinir sistemini uyarıcı etkisi olanlardan uzak durun.
- Kendinizi yormamaya gayret edin.
- Stresten uzak durun.