Kuru Baklagiller İle Sağlığınızı Koruyun

Sofralarımızda yer açmamızın gerektiği en önemli besin kaynaklarından biri kuru baklagillerdir. İçerdiği protein ve vücuda yararlı doymamış yağ asitleri sayesinde sağlığımızı koruyan besin grubudur. Vücudun ihtiyaç duyduğu protein için olarak en sağlıklı ve ekonomik kaynak olan kuru baklagiller aynı zamanda kalsiyum, demir, çinko, folik asit ve E vitamini gibi vitamin ve minerallerden de zengindir.

Kuru baklagillerin bitkileri olgunlaşmış tohumlardır. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Et kadar protein içermesiyle birlikte etten daha uygun fiyatlarda olması da tercih sebebi olmaktadır. Kuru baklagillerin tanelerin dış kısımları posadan, iç kısımları ise nişastadan oluşmaktadır. Ayrıca lif içeriği en zengin besin grubudur.

Kuru baklagillerin Sağlığa Faydaları

Kuru baklagiller besin değeri yüksek olması, yararlı mineral, vitaminleri içermesi ile sağlığa faydalı ve sofralardan eksik edilmemesi gereken bir besin grubudur. Sağlığa faydalarını sıralayacak olursak;

İçerdiği folik asit sayesinde kanser riskini azaltmaktadır.

Kış aylarında hastalıklardan korumaya yardımcı olur.

Metabolizmayı çalıştırır ve güçlendirir.

Kötü yağların emilimini azaltan besinlerdir.

Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.

Kolesterolü düzenlediği için kalp – damar hastalığı riskini azaltır.

Lif oranı yüksek olması sebebiyle tok tutar ve iştahı kontrol etmeye yardımcıdır.

Kan şekerini dengeler, özellikle hipoglisemi (düşük kan şekeri) hastaları için ideal bir beslenmedir.

Kan şekerini dengelediği için şeker hastalığı riskini azaltır.

Kuru baklagiller İçin Tüketim Önerileri

Kuru baklagillerin- sindirimi zor olabilmektedir. Bu durumu önlemek için iyi pişirilmesi gerekmektedir. İyi pişmesi için oda sıcaklığında bir suyun içinde 8-10 saat kadar ıslatılması gereklidir.

Kuru baklagillerden iyi bir şekilde faydalanmak için tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içine katılarak tüketilmesi önerilmektedir. Örneğin nohut ile bulgurun, kuru fasulye ile pirincin bir arada tüketilmesi çok daha faydalı olacaktır. Mercimek köftesi, erişteli yeşil mercimek gibi lezzetli alternatifler de üretilebilir.

Your email address will not be published. Required fields are marked *