Mamografi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kadın olmak meme kanseri hastalığı için başlıca risk faktörüdür. 20’li yaşlarda elle muayene, 40’lı yaşlarda ise mamografi çektirerek meme kanserini erken teşhis etmek için çok önemlidir.

Neden mamografi çektirmeliyim?

Meme kanserinin erken tanısı için özellikle 40 yaş ve üstü kadınların her sene mamografi çektirmesini önermekteyiz. Muayene sırasında elle tespit edilemeyecek kadar küçük lezyonlar mamografide tespit edilip erken tanı konulabilir. Ayrıca meme kanserinin erken belirtilerinden olan çok küçük kalsiyum odaklarını da (patolojik mikrokalsitikasyonlar) ancak mamografide tespit edebiliyoruz. Ancak çok yoğun meme yapısına sahip kadınlarda mamografinin duyarlılığı azalmaktadır. Çünkü filmde beyaz görünüm yoğun olup bu bölgedeki lezyonları maskeleyebilir. Bu beyaz görünümü süt bezleri -bağ dokusu yoğun olan dens memelerde görmekteyiz. Daha genç kadınlarda da meme dokusu yoğun olduğu için meme ultrasonografisi ile inceleme yapmaktayız. Meme ultrasonografisi ses dalgası ile çalışan x-ışını içermeyen bir inceleme olup her yaşta yapılabilmektedir. Mamografide saptanan lezyonlar meme ultrasonografisinde kistik (içi sıvı dolu kesecikler) veya solid (katı) ayırımında çok yararlı olmaktadır.

Mamografi yerine sadece meme ultrasonografisi mi çektirebilir miyim?

Hayır. İkisi farklı radyolojik inceleme olup, birbirini tamamlayan incelemelerdir. Daha genç kadınlarda tercih edilmelidir.

Mamografi incelemesi nasıl yapılır?

Meme dokusunun özel bir alette iki plaka arasına hafifçe sıkıştırılıp üstten ve yandan filminin çekilmesidir. Çekim sırasında hastanın tolere edebileceği sıkıştırma yapılır, ağrı olmaz.

Mamografide radyasyon alınır mı?

Teorik olarak evet, çünkü x- ışını kullanılmaktadır. Ancak bu doz çok küçük olup yer kürede aldığımız radyasyon ile benzerdir. Günümüzde meme inceleme için halen ilk altın standart radyolojik incelemedir.

Mamografi incelemesine nasıl gelmeliyim?

Tetkike gelmeden önce duş alınmalıdır, ancak meme ve koltuk altına pudra, deodorant, krem vs. sürülmemelidir. Bunlar filmde küçük kalsitikasyon odakları ile karışabilir. Eğer var ise önceden meme ile ilgili yapılmış tetkiklerin (mamografi, ultrasonografi, Meme MR, meme biyopsisi vs.) getirilmesi karşılaştırma yapılması ve tanı koymada çok yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak; Kadın olmanın meme kanseri için başlıca risk faktörü olduğunu bilip erken tanı için farkındalığınızın olmasını ve düzenli kontroller yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Tüm kadınlarımıza sağlıklı ve mutlu yaşamlar diliyoruz.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *