Meniere Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Meniere hastalığı her yaşta ortaya çıkabilen bir iç kulak hastalığıdır. Baş dönmesi, kulak çınlaması ve işitme kaybı ile karakterizedir. Tam olarak tedavi edilemese de semptomların şiddeti azaltılabilmektedir.

Meniere Hastalığı Nedir?

Meniere hastalığı iç kulakta aşırı basınç nedeniyle oluşan bir iç kulak hastalığıdır. İç kulakta endolenf adı verilen sıvının miktarı artar. Bu da baş dönmesi ve işitme azalması ya da kaybına sebep olmaktadır. Meniere hastalığı çoğu vakada tek bir kulağı etkilemektedir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen bir hastalıktır.

Meniere Hastalığı Nedenleri

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak semptomların endolenf sıvısının miktarındaki artış nedeniyle olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi otoimmün hastalıkların, alerjilerin, bazı enfeksiyonların ve genetik problemlerin hastalığın ortaya çıkışını tetikleyebileceği düşünülmektedir.

Meniere Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en belirgin bulguları, baş dönmesi, kulak çınlaması, dalgalı işitme kaybı ve kulakta basınç hissidir. Ataklar genellikle aniden ortaya çıkar ve 10 – 20 dakika sürebilir. Ancak bazen saatlerce ya da günlerce sürebilir.

Vertigo (baş dönmesi) en fazla şikayet edilen semptomlardan birisidir. Şiddeti yatmayı gerektirecek kadar fazla olabilir. Şiddetli baş dönmesi bulantı ve kusmaya, bununla birlikte çarpıntı, terleme, ölüm korkusu gibi panik atak nöbetlerine benzer şikayetlere de yol açabilir.

İşitme kaybı genellikle vertigo atakları sırasında başlar. İlk zamanlar yalnızca kalın sesleri duymada güçlük başlar. Vertigo atağı sonlandığında işitme tekrar düzelir. Ancak ilerleyen senelerde işitme kaybı kalıcı hale gelebilir.

Hastalığın neden olduğu semptomları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Baş dönmesi (vertigo)
  • İşitme kaybı ya da işitmede azalma
  • Kulak çınlaması / uğuldaması
  • Bulantı ve kusma
  • Baş Ağrısı
  • Depresyon ve anksiyete (beklenmedik anda ortaya çıkan ataklar nedeniyle)

Meniere Ataklarını Tetikleyen Durumlar Nelerdir?

Aşağıdaki durumlar atakları tetikleyebilmektedir:

  • Sigara kullanmak
  • Stresli olmak
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Çok fazla tuz tüketimi
  • Kafa travmaları
  • Migren

Meniere Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın teşhisi için öncelikle bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurmak gerekmektedir. Klinik muayenede öncelikle hastanın ayrıntılı öyküsü alınır. Hastalıkla ilgili ilk şüphe hastanın ayrıntılı öyküsü ile oluşabilir. Özel aletler yardımı ile kulakta incelemeler yapılır. Bu incelemelerde yaralanma ve enfeksiyon gibi durumlar elendikten sonra işitme testi (odyometri), denge testi gibi çeşitli testler uygulanır. Ayrıca MR (manyetik rezonans) ve BT (bilgisayarlı tomografi) gibi görüntüleme yöntemlerinden farklı hastalıkları elemek için yararlanılabilir. Tüm bu tetkiklerin yanı sıra Elektrokokleografi adı verilen bir tetkik ile iç kulaktaki sıvı basıncını ölçmek de mümkündür.

Meniere Hastalığı Tedavisi

Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak semptomları azaltmaya yönelik ilaçlar reçete edilebilmektedir. Tedavide amaç hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeye yöneliktir. İlaç tedavisi ile ataklar yok denecek kadar aza indirilebilir. Bazı hastalarda ataklar tamamen yok olabilmektedir. İlaç tedavisine ek olarak hastaya tuz kullanımının kısıtlandığı bir beslenme planı önerilebilir.

Yaşam kalitesini çok ciddi ölçüde düşüren ataklar geçiren hastalar için iç kulak sıvısının boşaltılması, vestibüler nörektomi, labirentektomi, işitme sinirinin kesilmesi gibi cerrahi yöntemler de gündeme gelebilmektedir.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *