Menisküs Nedir?

Menisküs Nedir, Menisküs Yırtığı Neden Olur? Menisküs Yırtığı Tedavi Yöntemleri

Menisküs, diz eklemi içerisinde yer alan ve kıkırdak dokudan oluşmuş yarım daire şeklindeki yastıkçıklardır. Vücudun her iki dizinde de iç ve dış olmak üzere iki adet menisküs bulunur. Menisküslerin görevi, diz eklemine binen yükleri dengelemek ve eklemi aşırı baskıdan korumak ve diz stabilitesine yardımcı olmaktır.

Menisküs Yırtığı Neden Olur?
Menisküs yırtığının başlıca nedeni, genelde diz eklemine ani bir baskı veya yük binmesidir. Spor yaparken ani hareketler yapmak, sert bir zemine düşmek veya yaşa bağlı olarak menisküs dokusunun zayıflaması menisküs yırtığına yol açabilir. Özellikle futbol, basketbol ve kayak gibi sporlarla uğraşan bireyler menisküs yırtığı riski taşırlar. 

Yaşa bağlı olarak menisküslerin esnekliği azalır, üzerlerine binen yükün etkisi ile yıpranan menisküsler kimi zaman tekrarlayan küçük hareketlerle de yaralanabilir.

Menisküs Yırtığının Belirtileri Nelerdir?
Menisküs yırtığı olan kişilerde dizde ağrı, şişlik, dizde kilitlenme ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler görülür. Dizde bir şeylerin “yerinden kaydığı” hissi de yaygındır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir, ancak dizde aniden gelişen ağrı genellikle menisküs yırtığına işaret eder.

Menisküs Tedavi Yöntemleri
tüm menisküs yırtıkları ameliyat gerektirmez. Akut menisküs yırtığının tedavisinde ilk olarak RICE protokolü uygulanır. Bu, dinlenme (Rest), buz uygulama (Ice), sıkıştırma (Compression) ve yüksekte tutma (Elevation) işlemlerini içerir. 

Hafif menisküs yırtıklarında, istirahat ve sonrasında diz çevresi kaslarının kuvvetlendirilmesi ile ağrı problemi ortadan kalkabilir. Diz çeversi kaslarının kuvvetlendirilmesi aynı zamanda menisküs yırtıklarının ilerlemesine engel olabilir.

ciddi vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Özellikle genç ve aktif bireylerde onarılabilen yırtığın dikilmesi veya menisküs onarımı tercih edilir. Yaşlı bireylerde ise yırtığın şekline göre menisküsün bir kısmının çıkarılması gündeme gelebilir. Bu prosedürler Artroskopik teknikle kapalı olarak gerçekleştirilir. Cerrahi sonrası iyileşme sürecinde ise fizyoterapi ve düzenli egzersizler önerilir.

Doç. Dr. Fırat YAĞMURLU
Ortopedi ve Travmatoloji

Yayınlanma Tarihi: 13.11.2024
Güncelleme Tarihi: 13.11.2024
Oluşturan: Oğuzhan Akgün

kurumsal.pazarlama@leventhastanesi.com.tr

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *