Menisküs diz ekleminde yer alan C şeklinde kıkırdak benzeri yapılara denir. Her iki dizde iç ve dış olmak üzere iki tane menisküs bulunur.
Menisküsler, eklem kıkırdağını anormal yüklerden korumaktadır. Dizdeki yükün taşınması ve aktarılmasında önemli rol oynar. Menisküslerin korunması eklemlerde erken bir dönemde aşınma meydana gelmesini, osteoartriti, önlemektedir.
Menisküs Yırtıkları Sebepleri
Gençlerde menisküs yırtıklarının oluşumu ciddi bir travma sonrası olmaktadır. Sabit ayak üzerinde dönme hareketi zamanla menisküslerin yırtılmasına sebep olur. Genellikle bilindiği gibi futbol, basketbol, kayak gibi sporlarla ilgilenen kişilerde sık meydana gelen bir sağlık problemidir.
İlerleyen yaşlarda oluşan menisküs yırtıklarının sebebi ise menisküslerin zamanla esnekliğini kaybederek dejenere olmasıdır. Dejenere olan menisküsler basit bir diz hareketinde bile çok kolaylıkla yırtılabilmektedir.
Bazı yırtık vakalarında ise hastaların menisküslerinde doğuştan şekil bozukluğu olması nedeniyle çocuk yaşlarda bile yırtılma görüldüğü olur.
Menisküs Yırtıkları Belirtileri
– Dizde ani batma ve yırtılma hissi
– Diz ekleminde şişlik
– Topallama
– Diz hareketinde kısıtlılık, takılma veya kilitlenme
– Diz hareketleri sırasında kıtırtı benzeri sesler çıkması
Menisküste Tanı ve Tedavi
Uzman hekim muayeneden önce hastadan dizde meydana gelen problemleri ve meydana gelme şekli ile ilgili ayrıntıları alır. Bu anlamda hastanın ağrı ve şikayetlerinin hikayesi tanı koymada çok önemlidir.
Detaylı bir fizik muayene, hastanın hikayesi ve gerekli görülen MR, Röntgen gibi tetkikler sonucunda teşhis konulur. Bazı durumlarda artroskopi ile tanı doğrulamaya da ihtiyaç duyulabilmektedir.
Menisküs yırtıkları tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Menisküslerin çok küçük yırtıklar dışında iyileşme yeteneği yoktur. Bu nedenle menisküs yırtığının onarımı cerrahi olarak yapılır. Onarıma uygun olmayan menisküsler ise cerrahi yöntemle yırtık olan kısımlar çıkarılmaktadır.
Orta ya da ileri yaşlarda olan hastalarda menisküs tedavisi için cerrahi uygulamalar yeterli olmayabilir. İleri yaşlarda genellikle dizde aşınma, kireçlenme ve yıpranma gibi unsurlar da menisküs yırtıklarına eşlik eder. Bu nedenle ilaç tedavisi, enjeksiyon uygulamaları ve Artroskopik cerrahi de uygun görülebilir. Uzman hekim hastanın yaşı ve yırtıkların sebep olduğu problemlerin değerlendirmesini yaparak en uygun tedaviye karar verir.