Böbreklerin ürettiği idrarı depolama görevi yapan mesane idrar yollarının bir parçasıdır. Mesane tümörü genellikle idrarda kan, idrar yaparken ağrı gibi tipik bulgulara sebep olur. Genellikle bu tür bulgular araştırılırken tümör varlığı tespit edilir. Tümör kötü huylu ise mesane kanseri olarak adlandırılır.
Mesane tümörü belirtileri
- – İdrarda kan
- – İdrar yaparken yanma, ağrı
- – Sık idrara çıkma
- – Pelvik bölgede ağrı
Mesane tümörü nasıl teşhis edilir?
Ultrason ve idrar testi yapılır. Gerekli görüldüğü durumlarda sistoskopi ve doku örneği alımı yapılabilir. Tümör iyi huylu değilse evreleme için farklı tetkikler de istenebilmektedir.
Mesane tümörü nasıl tedavi edilir?
Mesane tümörü için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri birlikte ya da tek başına da kullanılabilmektedir. Tümörün yüzeysel olup olmaması, kötü huylu olup olmaması, yayılma durumu vb. etkenler tedavi yöntemlerini de belirlemektedir.
Mesane kanseri tedavisinde cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi ve immünolojik tedavi yöntemleri uygulanır.
Tümör yüzeysel ise idrar yolu ile mesaneye endoskopik yolla girilip patoloji sonucuna göre ilave tedavi yapılabilir. Kanserin mesanenin kas dokusuna yayıldığı durumlarda radikal cerrahi yöntemlere başvurulur. Kanserin türüne, tümörün boyutuna ve olası metastazlara göre radyoterapi ve intravenöz kemoterapi de gerekli olabilir.
Mesane tümörü ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?
- – Ameliyat sonrası ilk hafta günlük aktivitelere dikkat edilmelidir.
- – Cinsel ilişkiye yaklaşık 2 hafta ara verilmesi tavsiye edilir.
- – Sıvı alımına dikkat edilmeli, sıklıkla idrara çıkılmalıdır.