Metabolizma Yavaşlığı başta kilo alımı olmak üzere, vücudun birçok işleyişini bozan bir sorundur. İnsan hayatını etkileyen yanları sebebiyle, önemli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Metabolizmayı hızlandıran besinler sayesinde, bu sorunların bir kısmının önüne geçilebilmektedir.
Metabolizma Nedir?
Metabolizma genelde sadece sindirim sistemiyle bağdaştırılsa da vücudun bütün işleyişini etkilemektedir. İnsan vücudunda bulunan tüm sistemlerde; oluşan kimyasal tepkimelerin ve sistematik hız genel olarak metabolizma olarak adlandırılır. Metabolizma, tüm canlıların yaşam faaliyetlerini devam ettirebilmesi, büyüyüp gelişebilmesi için gerekmektedir. Metabolizma hızı her kişinin kendi vücut yapısı ile alakalı bir durumdur. Yavaş veya hızlı olması bireylerin vücut sistemlerindeki tepkime farklılığından kaynaklanmaktadır.
Metabolizma Hızlandıran Besinler Nelerdir?
Günlük hayatta; beslenme alışkanlığı, uyku düzeni ve enerji tüketimi konusunda yapılan hatalar, metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilmektedir. Ancak kilo artışının etkileri düşünüldüğünde, beslenme konusu biraz daha öne çıkmaktadır. Metabolizmayı hızlandıran gıdalar, dolaylı olarak destekleme konusunda yardımcı olabilir. Metabolizmanın hızlanması için tüketilebilecek besinler şöyle sıralanabilir;
- Metabolizmayı hızlandıran en etkili sebze brokoli olarak belirtilir. Brokoli bolca lif ve mineral içerir.
- Kırmızı ve beyaz et türleri içinde yağsız olanlar metabolizma hızını arttırır. Ancak aşırı tüketiminden kaçınılması gerekir.
- Etkili olan meyveler arasında elma ve turunçgiller sayılabilir. Lif bakımından zengin olan bu meyveler, bağışıklık sistemini de güçlendiricidir.
- Günlük önerilen miktar aşılmadığı sürece, kahve ve çay türevi sıvı gıdalar tüketilebilir. Metabolizmanın hızlanması için kafein oldukça etkili maddelerden biridir.
- Tarçın, sindirim metabolizması için en yaygın şekilde tüketilen besinlerden biridir. Direkt olarak yenmese de çay ve çorba gibi sıvılarla beraber tüketilebilir.
Metabolizmayı Hızlandırmanın Faydaları Nelerdir?
Kişilerin vücut sağlığını koruyabilmesi ve kendi dengesini sağlayabilmesi için metabolizmanın belli bir hızda çalışması gerekmektedir. Metabolizmayı hızlandırmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Hızlı kilo alımının önüne geçerek, kilo dengesini korur.
- Özellikle genç ve çocuk yaş grubunda, büyüme ve gelişme faaliyetlerini düzenler.
- Sindirim sisteminde gelişen bütün süreci düzenler. Bağırsakta meydana gelen kabızlık gibi sorunların önüne geçer.
- Kişinin enerji yakımını düzenleyerek, daha zinde ve aktif hissetmesini sağlar.
- Dolaşım sistemine direkt olarak etki ederken, cilt görünümüne parlaklık katar. Ayrıca vücudun yaşlanma hızını yavaşlatır.
- Kişilerin spor ve yürüyüş gibi günlük hayattaki faaliyetlerini kolaylaştırır.
Yavaş Metabolizmada Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Yavaşlayan metabolizma hızı, özellikle sindirim sistemine büyük etki etmektedir. Bu durumda doğru beslenme şekli daha fazla önem kazanır. Yavaş metabolizma hızına sahip olan kişilerin, beslenme ve hayat düzenlerinde bazı değişikliler yapması gerekir. Öncelikle, günlük yeterli olacak şekilde su tüketimine dikkat edilmelidir. Egzersiz ve yürüyüş gibi enerji yıkımını arttıran faaliyetler, günlük olarak düzenli şekilde yapılmalıdır. Et ve süt ürünlerinin yeterli şekilde tüketilmesine özen gösterilmesi, metabolizma hızı açısından önem arz eder.