Mide Balonu Nedir?

Mide balonu, obeziteyi gideren bir işlem veya obezite cerrahisinin bir alternatifi değildir. Mide balonu, mide küçültme ameliyatı yöntemi olmadığından, bu uygulama sırasında ameliyat yapılmaz. Bu yöntem süper obezite olarak adlandırılan hasta grubu için tercih edilen bir yöntemdir. Mide balonu uygulamasındaki genel amaç, mide içerisine endoskopik olarak silikon bir balon yerleştirilmesiyle, gıda alımının kısıtlanması ve bu sayede hastanın bir miktar kilo vermesini sağlamaktır. Oldukça kolay olan bu işlem, sedasyon (yarı uyku halinde) ile yapılmakta ve etkili bir yöntem olarak görülmektedir.

Mide balonu kimlere uygulanır?

Mide balonu özellikle;

– 25-30 ve 30-35 civarında vücut kitle indeksine sahip,

– metabolik rahatsızlık riski taşıyan ve obezite cerrahisine uyum sağlayamayan,

– sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen hastalara

uygulanabilmektedir.

Mide balonu 10-15 kilo fazlası olan fakat diyet ve egzersiz yolu ile kilo verememiş hastalara da uygulanabilmektedir.

Mide balonunun avantajları

Yapılan pek çok araştırma, mide balonu işlemi sonrasında hastaların vücut ağırlığının %20’ sini kaybedebildiklerini göstermiştir. Hastanın kilo vermesini kolaylaştıran mide balonu, aynı zamanda hastanın hayat standartlarını yükseltmekte ve pek çok olumlu alışkanlık kazandırmaktadır. Cerrahi bir yöntem olmaması, işlem sonrasında hastanede kalmanın gerekmemesi, işlem sonrası yaklaşık 1-2 saat içerisinde taburcu olunması nedeniyle pek çok kişi tarafından tercih edilen bir yöntemdir.

Mide balonu yaş sınırı nedir?

Mide balonu 18-65 yaş arasındaki kişilere uygulanabilmektedir.

Mide balonu işlemi sonrası

İşlemin uygulanmasından yaklaşık 4 ay sonra, balonun içeriğindeki sıvının boşaltılması gerekmektedir. Bu sıvı boşaltıldıktan sonra içeride kalan balonun çıkarılmasına gerek yoktur, balon kendi kendine doğal olarak vücuttan atılabilmektedir. Herhangi iyileşme süreci olmamakla beraber, duruma bağlı risk bulunmamaktadır. Risk ve komplikasyonun olmaması, balonun en çok tercih edilen yöntem olmasını sağlamaktadır. Diğer mide balonu uygulamalarından farklı olarak, 4 aylık olması dışında tüm etkileri aynıdır.

Mide balonu sonrası şikayetler nelerdir?

Mide balonu işlemi sonrasında şikayetler aynı olmakla birlikte, şikâyetin yoğunluğuna göre hastalarda değişkenlik gösterebilmektedir. Birçok hasta işlem sonrası kramp ve bulantı şikayetlerinden söz ederken, bazı hastalar kasılmalardan ve rahatsızlık veren bir histen şikâyet edebilmektedirler. %90 civarında başarılı olan mide balonu işlemi, bir engel durumu olmadığı halde bazı hastaların vücutları tarafından reddedilebilmektedir. Bu durumun gerçekleşmesi halinde hastalara destek tedaviler verilmektedir. Sık karşılaşılan bir durum olmamakla beraber, hastanın vücudunun balonu kabul etmemesi veya ilaç tedavisine cevap vermemesi durumunda, balon çıkarılabilmektedir.

Mide balonu işlemi sonrası oluşabilecek riskler nelerdir?

Mide balonu her ne kadar faydalı bir yöntem de olsa, hastalar için bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Birçok kişi balonu taktırdıktan sonra patlayıp patlamadığını merak etmektedir. Mide balonu uygulamasının ardından, hastaların dikkat etmeleri sonucunda herhangi sorun yaşanmamakla birlikte bazı durumlarda balonun delinmesi söz konusu olabilmektedir. Midede bulunan asit miktarı ve hastanın beslenme alışkanlığı gibi faktörler balonun delinmesini sağlayabilmektedir. Mide balonunun delinmesi çok zor olmakla beraber, delindiği taktirde balon içerisindeki mavi renkli sıvı, idrar renginin mavi olmasını sağlayacaktır. Bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir.

Mide balonu nasıl çıkarılır?

Hastaya sedasyon verilerek endoskopik yöntemle balon söndürülmekte ve ağız yoluyla çıkarılmaktadır. Balon çıkarıldıktan sonraki dönem, kiloyu koruma dönemi olarak adlandırılmaktadır. Bu dönem boyunca diyetisyen tavsiyelerine uyulmalı, öğün aralarına dikkat edilmeli ve diyete devam edilmelidir.

Your email address will not be published. Required fields are marked *