Mide Kanseri ve Risk Faktörleri

Midede yer alan dokulardan katmanlardan kaynaklanan bir kanser türü olan mide kanseri, midenin mukoza zarında gelişir ve en çok görülen 4. Kanser türü olarak bilinir. Ayrıca midede normalde mukus yapıp salgılayan hücrelerden (mukozadan) kaynaklanan bu kanserler adeno kanser olarak da adlandırılır ve mide kanserlerinin %90 gibi bir oranını oluşturmaktadır.

Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre 2 kat daha fazla olan mide kanseri daha çok 60-80 yaşları arasında tanı alan bir kanser türüdür.

Mide Kanserinin Sebepleri Nelerdir?

Günümüzde mide kanserinin neden oluştuğu net değildir. Bazı risk faktörleri tanımlanmıştır. Risk faktörü kanser oluşum riskini arttırır fakat riskin olması tek başına kanser oluşumu için yeterli değildir. Bazı insanlar birçok risk faktörü taşımasına rağmen bu kanser türü gelişmeyebilir ya da hiçbir risk faktörü taşımadığı halde mide kanseri hastalığına yakabilir.

Mide kanserinin ana risk faktörleri:

Helicobacter Pylori:

Mideye yerleşen ve mide ülserine neden olan bir bakteri olan Pylori eğer uzun süre midede kalmaya devam ederse kansere neden olabilmektedir. Ancak bazen bu enfeksiyon çok sayıda prekanseröz evrelere neden olmakla birlikte (atrofk gastrik metaplazi ve displazi gibi) sistematik olarak kansere neden olmadığı durumlar da görülebilir. Bu evreler önceden saptanabildiği gibi kansere dönüşmeden tedavi altına alınabilir. Ancak tedavi edilmediğinde H. Pylori enfeksiyonu taşıyan tüm hastaların %1’inde mide kanseri gelişir. Bununla birlikte tüm dünyada insanların %50 ‘sinde H. Pylori enfeksiyonu vardır. İnsandan insana bulaşması dışkı ve tükürük yoluyla olur. Ayrıca bu enfeksiyon düşük sosyoekonomik düzey ve kötü yaşam şartları ile yüksek oranda ilişkilidir. Tedavisi antibiyotiklerle sağlanabilen H. Pylori enfeksiyonu mide kanseri risk faktörlerinden en önemlisidir. Ancak önlenebilecek bir risk faktörü olduğu da unutulmamalıdır.

Beslenme

  • Diyetle yüksek oranda tuz alımı, tuzla salamura ve tütsü edilen yiyecekler mide kanseri riskini arttırır. Fazla tuz alımı H. Pylori enfeksiyonunun tekrarını kolaylaştırır. Bunun yanında mide mukozasını da etkileyerek direk mide kanserine neden olabilir.
  • Salamura etler gibi yüksek nitrat veya nitrit içeren yiyecekler mide kanser gelişim riskini arttırabilir.
  • A ve C vitamini içeren sebze ve meyveler mide kanserine karşı yüksek oranda koruyucudur.
  • Sigara İçimi: Sigara içenlerde mide kanseri riski 2 kat artmıştır.

Meslek:

Kömür, metal ve kauçuk endüstrilerinde çalışanlarda orta derecede artmış mide kanseri riski mevcuttur.

Diğer Faktörler:

  • Birinci derece akrabasında (anne-baba, ikiz kardeşte, çocuklarda) mide kanseri olan kişilerde gelişme riski artmıştır.
  • Bilinmeyen bir nedenle kan grubu A olan bireylerde mide kanseri gelişme riski artmıştır.
  • Cinsiyet: Erkeklerde kadınlardan daha sık gözlenmektedir. Bu sıklığın nedeni net olmasa da kadın seks hormonu östrojenin koruyucu olduğu düşünülmektedir.
  • Gastroözafagial reflü; mide asidinin mideden özefagusa kaçması, özefagus ile mide birleşiminde kanser gelişimi riskini arttırır.
  • Gastrik polipler midenin alt tabakasından gelişen benign lezyonlardır. Polip tiplerinden birisi olan adenomlar kansere dönüşebilir. Doktor tarafından ağızdan girilerek mideye kadar geçirilen hafif esnek bir hortum kullanılarak yapılan ve gastroskopi denilen işlemle adenom saptanıp çıkarılabilir.
  • Pernisyöz Anemi yeni kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gerekli B12 vitaminin emilimindeki bozukluk nedeniyle gelişen bir hastalıktır. Anemisi (kırmızı kan düşüklüğü) olan bu hastalarda mide kanseri riski artmıştır.

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide kanserlerinin çoğu erken evrelerde hiçbir bulgu vermeyebilir. Bu nedenle genellikle mide kanserinden şüphelenilmeyebilir. Aşağıda belirtilen yakınmaların farklı kombinasyonlarında ve özellikle de bunlar dirençli şekilde devam ederse ileri araştırmanın yapılması gerekmektedir.

  • Karın ağrısı ve karında rahatsızlık hissi
  • Özellikle çok az yemek sonrası şişkinlik hissi
  • Midede ekşime, yanma, hazımsızlık ve geğirme
  • Özellikle kan içeren bulantı ve/veya kusma
  • Karında şişme ve sıvı birikmesi
  • İştah kaybı
  • Açıklanamayan aşırı kilo kaybı
  • Fe eksikliği anemisi

Your email address will not be published. Required fields are marked *