Tıp dilinde miyokardit olarak adlandırılan kalp kası iltihabı, kalpteki kan pompalama işlevini azaltan bir hastalık türüdür. Kalpte oluşan kasılma ve gevşeme hareketleri sonucunda ortaya bir elektriksel aktivite çıkar. Kalp ritmi ile ilgili olarak veriler içeren bu aktivite, EKG adı verilen cihaz kullanılarak kaydedilir. EKG ile izlenebilen elektriksel aktiviteyi etkileyen kalp kası iltihabı kalpte çarpıntı, nefes darlığı ve ritim bozukluğu gibi birçok semptomla varlığını gösterebilir.
Kalbin kasılıp gevşemesini sağlamakla görevli olan miyokard, kalp kasını oluşturan tabakaya verilen isimdir. Bu nedenle miyokard iltihaplanması, hayatı tehdit edecek kadar ciddi sonuçlara yol açabilir.
Miyokardit (Kalp Kası İltihabı) Belirtileri
Miyokardit belirtileri kimi zaman hiçbir semptom göstermeden belirli bir seviyeye kadar ilerleyebilir. Yıllar içerisinde belirti vermeden yavaş yavaş gelişen miyokardit, bazı kişilerde aniden ortaya çıkabilir. Belirti vermeden gelişmesi durumunda ciddi seviyede kalp yetmezliğine neden olarak kişinin ölümüne bile yol açabilir.
Kalp kası iltihabı belirtileri iltihabın şiddetine, hastanın genel sağlık durumuna ve maruz kalınan süreye göre farklılık göstermektedir. Bu belirtilerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Soluk ten rengi
- İştahta azalma
- Ateş ve ateşe bağlı olarak yaşanan titreme
- Eklem ve kaslarda ağrı
- Nedensiz şekilde kilo kaybetmek
- Mide bulantısı ve kusma
- Halsizlik
- Nefes almakta zorluk
- Boğaz, göğüs ve baş ağrısı
- Karın şişliği
- Kalpte ritim bozuklukları
- İshal
- Ayaklarda ve bacaklarda ödem oluşması
Miyokardit (Kalp Kası İltihabı) Teşhisi
Miyokardit teşhisi için ilk adımda hastanın sağlık geçmişi değerlendirilir ve ardından fiziksel muayene aşamasına geçilir. Bu işlemlere ek olarak kardiyoloji hekimi tarafından bazı tetkikler istenebilir. Bunlar:
- EKG (Elektrokardiyogram): Bu test sayesinde vücudun belirli bölgelerine iletken uçlar yapıştırılır. Böylece kalbin oluşturduğu elektriksel aktivitenin izlenmesi sağlanır.
- Yüzeysel EKO (Transtorasik ekokardiyogram): Kalp kapak yapılarını ve kalp boşluklarını gözlemleyerek kalp fonksiyonunu değerlendirmek için bu testten faydalanılır.
- Kan Testi: Kan testi ile miyokardit teşhisi yapmak mümkündür. Hastaların kan değerlerinde troponin, CK-MB gibi kalp enzimleri, sedimantasyon, CRP ve prokalsitonin değerlerinin yüksek seyretmesi, miyokardit iltihabına yol açabilir.
Bunların yanı sıra göğüs filmi, holter cihazı ve ince bir iğne yardımıyla hastadan perikard sıvısı örneği alınması yöntemleri de miyokart teşhisi için kullanabilir.
Miyokardit (Kalp Kası İltihabı) Tedavi Yöntemleri
Miyokardit tedavisi yapılırken kalp yetmezliği ve kalpte ritim bozukluğu gibi sorunlar görülebileceğinden hastaya bazı ilaçlar verilir. Kalp kası fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olan bu ilaçlar aynı zamanda kalpte ritim bozukluğu oluşmasını önler. Hastanın vücudunda ödem olması halinde sıvı akışını sağlıklı hale getiren ve sodyumun etkin şekilde kullanılmasını sağlayan diüretik ilaçlar da hekim tarafından önerilebilir.
Ancak bazı kişilerde hastalık daha ağır ilerleyebilir. Bu durumdaki hastaların, hastaneye yatırılması gerekir. Hastaya damar yolu üzerinden verilen ilaçlar kalbe daha hızlı ulaşarak kalp yükünün azalmasına destek olur. Hastalığın çok ciddi seviyeye geldiği durumlarda ise ventiküler destek cihazı, aort pompası gibi yöntemlerin yanında kalp nakline kadar uzanan önemli tedavi yöntemlerine başvurulabilir.