Miyom Nedir? Miyom Tanı ve Tedavisi

Miyom, rahim ve rahim duvarında gelişerek, kısırlığa ve düşüğe neden olabilmektedir. Bu nedenle önemli bir sağlık sorunu olan miyomlara karşı tedavi ve önlem için kasıklarda ağrı hissedildiğinde en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Miyomlar, rahim ve rahim ağzında normal dışı bir kas dokusu büyümesidir. Miyomların yapısı genellikle yuvarlaktır ve pembe tonlarındadır.

Çoğunlukla birden fazla sayıda gelişen miyomlar hemen hemen her dört kadından birinde görülebilmektedir. Genelde 30-45 yaş aralığında sıklıkla görülür. Menopoz sonrası miyomlar çoğunlukla küçülmeye başlar.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar yavaş yavaş büyür. Hemen belirti göstermeyebilir. Genellikle geniş kapsamlı jinekolojik muayeneler sonrasında ortaya çıkmaktadır. Hasta kanama, ağrı gibi şikayetlerle hekime başvurduğunda yapılan kapsamlı muayene sonrası teşhis konulabilir. Miyomların belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

-Adet döneminde fazla kanama olması,

-Adet dönemi bittikten sonra aralıklı olarak açık renkte kanamaların oluşması,

-Rahim bölgesinde büyüme,

-Rahim bölgesinde ağrı hissedilmesi,

-Sık idrara çıkma,

-Bağırsaklarda oluşturduğu basınç nedeni ile oluşan kabızlık sorunu gibi belirtiler gösterebilmektedir.

Ancak tüm bu belirtiler birçok rahatsızlığın belirtileri ile de benzerlik göstermesi nedeni ile mutlaka sağlık kuruluşunda detaylı tetkiklerin yapılması ve uzman hekimlerce teşhis konulması çok önemlidir.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyom tedavisi birçok etkene bağlı olarak farklılık göstermektedir. Miyom büyüklüğü, sayısı ve büyüme hızı her kadında farklı olabilmektedir. Bu farklılıklara göre tedavi seçenekleri de değişmektedir. Genellikle büyüme hızının yavaş olduğu, küçük çapta ve az sayıda olan miyomlar için cerrahi tedaviye başvurulmamaktadır. Böyle durumlarda ilaçla tedaviye başlanarak, hasta takibe alınır. Belirli aralıklarla kontroller gerçekleştirilerek miyomların büyüklüğü, sayısı ve büyüme hızına göre tedavi seçenekleri tekrar gözden geçirilebilir.

Miyomlar küçük ve az sayıda ise vücuda zararı olmayabilmektedir. Ancak büyüme durumunda ciddi rahatsızlıklara neden olmakta, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan miyomlar için cerrahi operasyon gerekebilmektedir.

Your email address will not be published. Required fields are marked *