Nefes Darlığı Neden Olur? Nefes Darlığına Sebep olan Hastalıklar

Nefes darlığı hastanın yeterince nefes alamaması hissi şeklinde açıklanabilir. Hasta yeteri kadar nefes alamadığı zamanlarda oluşan bir his olmasına karşın, yeterince nefes aldığı halde nefes alamama hissi yaşıyor olması da muhtemeldir.

Nefes darlığı denildiğinde akciğer ile ilgili bir problem olduğu şeklinde yaygın bir görüş vardır. Bu görüş kısmen doğru olmakla beraber, nefes darlığı yalnızca akciğer kaynaklı olmayabilir. Buna göre nefes darlığının sebeplerini akciğer ile ilgili rahatsızlıklar ve akciğer dışında farklı hastalıklardan kaynaklanması şeklinde iki kategoride inceleyebiliriz.

Akciğer Problemleri Kaynaklı Nefes Darlığı

Nefes darlığı ciddi hastalıklar kategorisinde en çok astım ve KOAH hastalıklarında görülmektedir. Yeteri kadar oksijeni ciğerlerine gönderememekten kaynaklı oluşan nefes darlığının sebepleri araştırılırken akciğerdeki problemler araştırılır.

Akciğer kanseri, akciğerde su toplanması, zatürre gibi hastalıklarda da nefes darlığı görülmektedir.

Nefes Darlığına Sebep Olan Diğer Hastalıklar

Çeşitli hastalıklar solunum yollarını ve akciğeri de etkilemektedir. Bu durum yaşandığında hastada nefes darlığı şikâyeti oluşmaktadır.

Kalp yetmezliği: Bu hastalık akciğerde su toplanmasına sebep olabilmektedir. Bu durum akciğerin yeterince açılamaması ve hastanın nefes darlığı yaşamasına neden olur.

Kansızlık: Hemoglobin seviyesinin düşmesi ile dokuların oksijensiz kalması durumu görülebiliyor. Bu nedenle hasta nefes darlığı yaşayabilir.

Reflü: Mide asidinin nefes borusuna kaçması ve akciğerlerde hasar oluşturması muhtemel olduğu için reflü hastaları da nefes darlığı yaşayabiliyor.

Üst solunum yollarında tıkanıklık: Burundan nefes alamama durumu da hastalarda nefes darlığı şikayetlerini arttırıyor.

Şişmanlık, gebelik: Karın bölgesinde artan basınç nefes darlığına sebep olabiliyor.

Skolyoz: Göğüs deformitesine sebep olduğu için hastanın rahat nefes alamamasına sebep olabiliyor.

Bunların yanı sıra; tiroit hastalıklarıböbrek hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıklar da nefes darlığına neden olmaktadır. Psikolojik rahatsızlıklarda kişi gerçekte nefes alabildiği halde anksiyete, stres, panik atak gibi durumlarda yeterince nefes alamama hissi yaşayabiliyor.

Nefes Darlığı Kalp Hastalıklarının Habercisi Olabilir

Kalp damarlarında oluşan problemler göğüs ağrısı yerine nefes darlığı ile kendini gösterebilmektedir. Hastanın çok fazla nefes darlığı çekmesi damar tıkanıklığını işaret ediyor olabilir. Ayrıca tansiyon yükselmesi, çarpıntı, ritm bozukluğu gibi durumlar da hastaların nefes darlığı yaşamasına sebep olmaktadır.

Kalp Hastalıkları ile Akciğer Hastalıklarının Ayrımı Nasıl Yapılır?

Kalp hastalıkları ile göğüs ya da akciğer hastalıkları benzer belirtiler gösterebilir. Nefes darlığı, göğüste ağrı gibi belirtiler kalbe de akciğere de hatta ikisine birden bağlı olabilir. Örneğin KOAH hastalığı bir akciğer hastalığı olmakla beraber ilerlediğinde kalp yetmezliğine sebep olmaktadır. Ayırıcı tanı için çeşitli tetkikler yapılmalıdır. Şikayetlere göre hastalarda tomografi, röntgen, EKG gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Birbiriyle bağlantılı olan bu organlarda oluşan rahatsızlıkların tanısını hastaların kendisinin koyması mümkün değildir. Bu nedenle nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi durumlarda acil olarak sağlık kuruluşlarına başvurulması hayati önem taşır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *