Omuz Ağrısı

Kas iskelet problemleri ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle eklem ve uzuvlarda zaman zaman ağrı şikayetleri görülebilmektedir. Bu ağrılar özellikle günlük hayatta sıklıkla kullandığımız eklem ve uzuvlarda meydana geldiğinde yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilenmektedir. Omuz ağrısı genellikle kas iskelet sistemi ile ilgili rahatsızlıklara bağlı görülen ve günlük hayatı zorlaştıran şikayetlerden birisidir.

Bu yazımızda sizler için “omuz ağrısı neden olur?”, “omuz ağrısının nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir” gibi soruları yanıtlayacağız.

Omuz ağrısı nedenleri

Omuz eklemi yaygın bir sinir ağına sahiptir. Dolayısıyla çeşitli organlarla ilgili hastalıklara bağlı omuz eklemini etkileyen ağrılar görülebilmektedir. Bununla birlikte omuz ekleminde ya da sinirlerde görülen iltihaplar, zedelenmeler de ağrı sebepleri arasında yer almaktadır. Aşağıdaki durumlarda hastalarda omuz ağrısı şikayeti oluşabilmektedir:

Tendinit: Rotator kılıf kaslarının iltihaplanması durumudur. Rotator kılıf tendiniti şeklinde de adlandırılır. Bu kaslar omuz eklemini çepeçevre saran ve omuz ekleminin temel hareketlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan kas grubudur. Omuz ağrısının en sık görülen sebepleri arasında tendinit karşımıza çıkmaktadır.

Sıkışma sendromu: Omuz eklemi içinde sinir ve kas yapılarının sıkışması durumunda şiddetli omuz ağrısı görülebilir.

Travmalar: Fiziksel travmalara bağlı olarak omuz bölgesinde dokularda zedelenme oluşabilir. Bu durum da omuz ağrısına sebep olabilir.

Artrit: Osteoartrit (eklem kireçlenmesi) ve romatoid artrit (eklem romatizması) gibi rahatsızlıklar eklemlerde iltihaba yol açtığı için omuz ağrısına sebep olabilir.

Tendon / kas yırtıkları: Omuz eklemindeki kasların tendon veya dokularında yırtılmalar meydana gelebilir. Bu yırtılmalar omuz ağrısına sebep olmakla birlikte hareket kısıtlılığına da yol açabilir.

Bursit: Omuz eklemi içindeki bağ dokularının omzun sık kullanılması nedeniyle zedelenmesi ve iltihaplanması durumudur. Şiddetli omuz ağrısına neden olan durumlardan birisidir.

Kemik çıkıntısı: Omuz eklemindeki kemiklerde çeşitli çıkıntılar oluşabilir. Bu çıkıntılar eklem yapısına hasar verdiği için hareketle ortaya çıkan omuz ağrıları görülebilir.

Çıkık – kırık vakaları: Omuz ekleminde çıkık ya da omuz eklemini meydana getiren kemiklerde kırık gibi vakalar da ciddi omuz ağrısı sebepleri arasındadır.

Kalp krizi: Kalbe ulaşan sinirler, sol omuz eklemi altında kola geçen sinir yapılarıyla ortaktır. Bu nedenle kalp krizi öncesinde ve esnasında sol omuzda ağrı hissedilebilir.

Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları: Sağ omuz eklemindeki sinir yapılarıyla karaciğer ve safra kesesine ulaşan sinir yapıları da ortaktır. Bu nedenle karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında sağ omuz ağrısı görülebilir.

Boyun problemleri: Boyun fıtığı ve benzeri boyun ve ense problemleri omuz ağrısına sebep olabilir.

Omuz ağrısı nasıl tedavi edilir?

Omuz ağrısının tedavisine karar verilmeden önce ağrının kaynağı tespit edilmelidir. Altta yatan sağlık sorunu tespit edildikten sonra en uygun tedaviye karar verilir. Omuz ağrısı tedavisi ağrı şiddetine, altta yatan sağlık sorununa ve hastanın yaş, tıbbi öyküsü gibi özelliklerine bağlı olarak değişebilmektedir. Omuz ağrısı tedavisinde kullanılan çeşitli yöntemler aşağıdaki gibidir:

– Omuz ortezleri

– İlaç tedavisi

– Fizik tedavi

– Cerrahi tedavi

Omuz ağrısını önlemek için öneriler

– Omuz eklemindeki kasları çeşitli egzersizlerle güçlendirebilirsiniz. Kasların güçlenmesi omuz ağrısına sebep olabilecek birçok sağlık sorununun görülme riskini azaltır. Ancak egzersizlerin kişisel özellikler, yaşınız ve kas yapınıza uygun olmalıdır. Yanlış egzersizler uygulandığında kaslar güçlenmek yerine hasar alabilmektedir. Bu nedenle uzmandan tavsiye alarak egzersizleri doğru uygulamak önemlidir.

– Yeterli ve dengeli beslenerek kas ve kemik sağlığınızı güçlendirmelisiniz.

– Omuz eklemini sık kullanmanız nedeniyle oluşan zedelenmeler sonrasında eklemlerinizi zorlamamalı, iyileşme için zaman tanımalısınız.

Your email address will not be published. Required fields are marked *