Smear testi, kadınlarda oldukça sık rastlanan serviks (rahim ağzı) kanseri riskinin önceden belirlenmesi için yapılır. Rahim ağzı kanseri, birdenbire gelişen bir hastalık değildir. Rahim ağzı hücreleri, anormal değişiklikler sonucu gelecekte kansere dönüşebilir. Bu hastalık oldukça yaygın ve ölümcül bir kanser türüdür.
Smear testi, rahim ağzı kanserinin önceden teşhis edilmesini sağlayarak kanser oluşumuna izin vermeden tedavinin başlamasını mümkün hale getirir. Bu sayede rahim ağzı kanserinden kaynaklanan ölümlerin önüne geçilir.
PAP Smear Testi Öncesi Hazırlık
Smear testi yaptırmadan önce iki gün boyunca cinsel ilişkiden, herhangi bir vajinal ilaç, krem veya sperm öldürücü köpük kullanmaktan kaçınmak faydalı olur.
PAP Smear Testi Nasıl Yapılır?
Smear testi, anormal hücreleri erken tespit etmek ve rahim ağzı kanserinin gelişimini engellemek adına yapılacak ilk adımdır. Smear testi yapılışı sırasında aşağıdaki adımlar takip edilir:
- Smear testi için kadın, jinekolojik muayene masasına yatırılır.
- Rahim içinin daha rahat görülebilmesi için spekulum denilen ve iki tarafı açılabilen bir alet kullanılır.
- Smear fırçası olarak adlandırılan ince, uzun bir fırça ile vajinanın içinden örnek alınır.
- Alınan örnekler laboratuarda incelenir ve sonuçlar değerlendirilir.
Oldukça basit bir şekilde yapılan bu test, 1 – 2 dakika gibi kısa sürede tamamlanır. İşlem sırasında herhangi bir acı ve ağrı hissedilmez. Ayrıca anestezi gerektirecek bir durum yoktur.
PAP Smear Testi Ne Sıklıkla Tekrarlanmalıdır?
Rahim ağzı kanserini önceden belirlemek ve erken tedavi ile önüne geçebilmek adına smear testi mutlaka belirli aralıklarla yaptırılmalıdır. Smear testine 21 yaşından itibaren veya ilk cinsel ilişkiden 1 yıl sonra başlanmalıdır. 21 – 30 yaş arası kadınların yılda bir defa smear testi yaptırmaları önerilir. 30 yaş üstü kadınların ise eğer smear test sonuçları üç kez negatif çıktıysa, 2 – 3 yılda bir test yaptırmaları yeterli olacaktır. Fakat yaşınız ne olursa olsun doktorunuz, belirli bir risk faktörünüz varsa daha sık aralıklarla smear testi yaptırmanızı önerebilir.