PFAPA Sendromu Nedir?

Çocukluk çağında görülen yüksek ateşle seyreden ve nedeni bulunamayan bir takım sendrom bulunmaktadır. Bu sendromlardan sık görülenlerden biri de PFAPA sendromudur.

PFAPA; ortalama 5 gün (3-6 gün) kadar süren, 3-6 hafta arayla tekrarlayan 38 derece-41 derece ateşle ortaya çıkan bir hastalıktır. Çoğunlukla 5 yaş öncesinde ortaya çıkmaktadır.

PFAPA Sendromu Belirtileri

– Yüksek ateş,

– ağızda yaralar,

– farenjit,

– boyunda lenf bezlerinin şişmesi

gibi belirtiler göstermektedir.

Daha seyrek olarak ise;

– baş ağrısı,

– bulantı,

– kusma,

– karın ağrısı,

– kas ve kemik ağrıları

görülebilmektedir.

Ataklar arasında herhangi bir belirti olmayabilmektedir.

PFAPA Nedeni

PFAPA’nın nedeni bilinmemekle beraber, boğazda antibiyotiklere cevap vermeyen bir iltihap söz konusudur. Laboratuvar testlerinde, iltihap bulguları dediğimiz; akut faz reaktanlarının (CRP, Sedimantasyon) arttığı lökositlerin yükseldiği görülür. Fakat antibiyotikler etkili olamamaktadır.

PFAPA Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

PFAPA sendromunun hastalığa özgü belirgin bir tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotiklere cevap vermeyen bir hastalıktır. PFAPA hastalığının tedavisinde amaç ataklar sırasında ortaya çıkan şikayetleri kontrol altına almaya yöneliktir. Çoğunlukla yetişkinliğe yaklaştıkça zamanla şikayetler kendiliğinde azalmaya başlar. Çocukların gelişimine olumsuz bir etkisi bulunmayan bir hastalıktır.

Çocuklarda geniz eti ve bademcik hastalıkları ile ilgili yazımıza da inceleyebilirsiniz: /saglik-rehberi/cocuklarda-geniz-eti-ve-bademcik-hastaliklari

Your email address will not be published. Required fields are marked *