Kireçlenme nedeniyle dayanılamayacak şiddette ağrılar ilaç tedavisi ile geçirilemediğinde çare protez ameliyatı olmaktadır. Öncelikle fizik muayene ve radyoloji tetkikleri ile kireçlenme teşhis edilir. İlaç tedavisi uygulanır. Eğer hastanın katlanamayacağı türden bir ağrı durumu yoksa ilaçlarla tedavi etme yolu izlenir.
Diz kireçlenmelerinde Artroskopi gibi küçük müdahaleler yapılmakta bunun dışında osteotomi denilen açı düzelten ameliyatlar da yapılabilmektedir. Eğer kireçlenme çok fazla ileri dereceye ulaşmış ve hastanın yaşam kalitesi kötü etkileniyor, ağrılar ile başa çıkamıyor ise eklemi oluşturan kemiklerin çıkarılıp yerine protez yani yapay eklem koyulması gerekiyor.
Op. Dr. Barış ÖZGÜROL’un diz ve kalçada, omuz ve diğer eklemlerde çeşitli kireçlenmeler, kırıklar, aşınmalar nedeniyle yapılan protez ameliyatları hakkında bilgilendirdiği videomuzu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz:
https://www.leventhastanesi.com.tr/levent-hastanesi-tv/protez-ve-protez-revizyonlari
Protez Ameliyatları İle İlgili Sık Sorulan Sorular
1. Kireçlenmede protez ameliyatı ne zaman zorunlu hale gelebilir?
Kireçlenmenin (artroz) ilk tedavisi ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve enjeksiyon (iğne) tedavisi olmaktadır. Bu tedavilere rağmen ağrıların geçmemesi durumunda son tedavi olarak protez ameliyatı söz konusu olmaya başlar.
2. Protez ameliyatları için yaş sınırlaması var mıdır?
Protez ameliyatlarını mümkün olduğunca ileri yaşlarda yapmayı tercih ederiz. Ancak bazı özel durumlarda erken yaşlarda da yapma durumunda kalabilmekteyiz. Doğuştan kalça çıkığı, travma sonrası olan kırıklar ve romatizmal hastalıklarda eklem kireçlenmesi çok erken yaşlarda çok ileri seviyelerde olabilmektedir. Bunun gibi durumlarda mecburen erken dönemde protez ameliyatları gerekebilmektedir.
3. Kullanılan protezlerin ömrü ne kadardır?
Protez ameliyatları sonrası kullanılan malzemeler ortalama 15 ile 20 yıl arası dayanabilmektedir. Bunun yanında kişisel kullanıma ve travma olup olmamasına göre bu süre uzayıp kısalabilmektedir.
4. Protez ameliyatları ne kadar sürüyor?
Genel olarak bütün protez ameliyatlarında ortalama süre 1 saat kadar olmaktadır. Ancak bunun yanında ameliyat öncesi hazırlık ve anestezi süresi ameliyat sonrası çıkış süresi ile birlikte süre uzamaktadır.
5. Protez ameliyatı sonrası hastayı nasıl bir süreç bekliyor?
Ameliyat sonrasında kalça, diz ve ayak bileği protezi sonrası ameliyat sonrası ilk günde ayağa kalkabilmektedir. Omuz protezinde ise özel hareketlere başlamaktadır. Ameliyat sonrası ilk akşam biraz ağrılı geçmekle birlikte özel ağrı kesme yöntemleri ile birlikte bu süreyi hastanın çok rahat geçirmesini sağlayabilmekteyiz. Ameliyat sonrası ortalama 1-2 gün hastanede yatış gerekmektedir. Hastamız taburculuk sonrası evde kendi işini kendi görebileceği şekilde gönderilmektedir. Ortalama 15. gün dikişlerimiz alınır. Bu süreye kadar 2 ya da 3 günde 1 pansuman gerekmektedir.
6. Ameliyat sonrası fizik tedavi şart mı?
Ameliyat sonrası dönemde birebir hasta ile ilgilenip özel anlatılan hareketler düzenli yapılması halinde ayrıca bir fizik tedavi ihtiyacı olmamaktadır. Ancak hastanın 15. gün değerlendirilmesinde eğer egzersizin geri kaldığı ya da yeterince iyi gitmediği gözlenmesi durumunda fizik tedavi gerekebilmektedir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki fizik tedavi her zaman daha hızlı gelişmeyi sağlamaktadır.,
7. Protez ameliyatının riski var mıdır varsa nedir?
Protez ameliyatları ne olursa olsun riskli ameliyatlardır. Herhangi bir ameliyat zaten kendisi risklere sahipken genel olarak protez hastalarının yaşı ileri olması ve genelde ek sağlık problemleri olması nedeni ile riskli ameliyatlar grubuna dahil edilebilir. Ancak ameliyat öncesi dönemde anestezi doktorumuzun ayrıntılı değerlendirmesi ve gereken diğer bölümlerden istenen konsültasyonlar bu riskleri minimuma indirmektedir.
Ameliyat sonrası erken dönemde enfeksiyonlar, damarlarda pıhtı oluşması, dolaşım bozukluğu ve benzeri sorunlar nedeni ile çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. Yine benzer şekilde ameliyat sırasında damarlarda ve sinirlerde olabilecek hasarlar kemiklerde yaşanabilecek çeşitli hasarlar nedeni ile sorunlar olabilmektedir. Ancak tecrübeli ellerde bu ve bunun gibi aksilik olma ihtimali sıfıra yakındır ama asla sıfır değildir. Enfeksiyon erken ve geç dönemde gözlenebilmektedir. Ancak ameliyathane şartları ve uygun zamanda uygun miktarda antibiyotik kullanımı b u sorunu yenebilmektedir. Damarlarda pıhtı oluşması yine basit tedbirler alınarak azaltılabilmektedir. Ameliyat olmak her zaman risklidir. Ancak tıptaki gelişmeler ve uygun koruma tedbirleri ile bütün bu riskler sıfıra yakın değerlere çekilebilmektedir.
Ortopedi ve Travmatoloji