Pulmoner hipertansiyon, kalpten akciğerlere uzanan damarlarda kan basıncının yükselmesine sebep olan bir tansiyon hastalığı türüdür. Akciğer tansiyonu olarak da ifade edilmektedir. Tedavisi aksatılmaması ve düzenli takip edilmesi gereken pulmoner hipertansiyon hayati risk oluşturabilmektedir.
Pulmoner Hipertansiyon Nedir?
Vücutta dolaşan kan öncelikle akciğer tarafından oksijenlenmektedir. Akciğerlere oksijenleme için taşınan kan damarlarında çeşitli sebeplerle kan basıncı artması durumu pulmoner hipertansiyon olarak adlandırılmaktadır. Akciğer damarlarındaki kan basıncını arttıran birçok faktör bulunmaktadır. Pulmoner arteriyoller çeşitli sebeplerle daralmış olabilir. Bununla birlikte başka bir kalp hastalığı nedeniyle de akciğer damarlarında kan basıncı artabilmektedir.
Pulmoner Hipertansiyon Nedenleri
Pulmoner hipertansiyonun bazı hastalarda sebebi bilinemeyebilir. Bununla birlikte çoğunlukla altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişmektedir. Bu hastalıklar;
- Akciğer hastalıkları (KOAH, kronik bronşit, Amfizem vb.)
- Tıkayıcı uyku apnesi
- Kalp hastalıkları (doğuştan kalp hastalıkları, mitral darlık, kalp kası hastalıkları vb.)
- Sistemik bağ dokusu hastalıkları (Romatoid Artrit, Skleroderma, Sistemik Lupus vb.)
- Pulmoner emboli (Akciğer damarında pıhtı)
- Sarkoidoz
- Orak hücre hastalığı
Risk Faktörleri
- Ailede hastalık öyküsü
- Obezite
- Doğuştan kalp hastalığı
- Yüksek irtifada yaşamak
- Bazı zayıflama ilaçları
- Uyuşturucu kullanımı
- Kadın cinsiyet (kadınlarda hastalık erkeklere göre 2,5 kat daha fazla görülmektedir)
Pulmoner Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler hastadan hastaya değişmektedir. Bununla birlikte nefes darlığı ve çarpıntı en belirgin bulgulardır. Çoğunlukla erken evrede belirtiler kendini göstermemektedir. Genel olarak belirtileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Nefes darlığı
- Kalp çarpıntısı
- Halsizlik
- Göğüste ağrı
- Çabuk yorulma
- Öksürük
- Ayak bileklerinde ve vücudun çeşitli bölgelerinde ödem
- Bayılma
- Deride ve dudaklarda mavimsi renk
Pulmoner Hipertansiyon Nasıl Teşhis Edilir?
Belirti ve semptomlar akciğer ve kalp hastalıkları ile benzerdir. Bu nedenle teşhis edilmesi erken evrede zordur. Fiziki muayenede pulmoner hipertansiyon şüphesi olması durumunda hekiminiz bazı tetkikler isteyebilir. Hangi tetkiklerin isteneceği hastaya ve hastalığın durumuna göre değişmektedir. Bu tetkikler aşağıdaki gibidir:
- Elektrokardiyogram (EKG)
- Akciğer Röntgeni
- Ekokardiyogram
- Laboratuvar testleri
- Solunum fonksiyon testi
- Akciğer tomografisi
- Anjiyografi
- Egzersiz testleri (Kardiyak Kateterizasyon, Kardiyopulmoner Egzersiz Testi, Efor testi vb.)
Pulmoner Hipertansiyon Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın tedavisinde altta yatan sebebin saptanması önemlidir. Pulmoner hipertansiyona sebep olan başka bir hastalık mevcutsa bu hastalığa yönelik tedavi planlanmaktadır. Tedavi için çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Bununla birlikte yine altta yatan hastalığa da bağlı olarak çeşitli cerrahi girişimlere başvurulabilir. Medikal tedavilerin yanı sıra hekiminiz yaşam tarzı değişiklikleri ile ilgili önerilerde de bulunabilir.