Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Endometrial hiperplazi yani halk arasında bilinen adıyla rahim duvarı kalınlaşması, kadın hastalıkları arasında yaygın olan bir rahatsızlık türüdür. Rahim duvarı kalınlaşmasına; menopoz dönemindeki kadınlarda daha sık rastlansa da her yaş grubundaki kadınlarda görülebilmektedir. Bu hastalığın tüm yanlarını öğrenmek, dikkat edilmesi noktaları detaylıca bilmek gerekmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

Rahim, kadın üreme organları arasında yer alır. Ayrıca gebelik döneminde, bebeklerin içinde büyüdüğü ve geliştiği organdır. Menstrüasyon (adet döngüsü) dönemi öncesinde, kadınların hormon dengelerinde bazı farklılıklar yaşanır. 28 günlük her döngüde FSH ve LH hormonlarının etkisiyle; rahim duvarı kalınlaşarak kendini olası gebelik durumuna hazırlar.

Herhangi bir döllenme olmaması durumunda ise, hormonlardaki düşme sonrası rahim iç duvarı dökülerek adet kanaması oluşur. Bu döngüde hormonal dengelerin bozulması sonucu, genellikle rahim duvarı kalınlaşması denen durum ortaya çıkmaktadır. Rahim duvarı kalınlaşmasının nedeni olarak, progesteron hormonunun yetersiz salgılanması gösterilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nedir?

Özellikle orta yaş sürecinden menopoz dönemine kadar olan süreçte, rahim duvarı kalınlaşması daha yaygın görülmektedir. Yaş grubu her ne olursa olsun, düzensiz adet gören her kadının rahim duvarı kalınlaşması belirtileri için dikkatli olması gerekmektedir. Belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Normal döngüden daha uzun süren adet kanaması,
  • Adet dönemindeki şiddetli ağrı ve sancılar,
  • 2 adet dönemi arasındaki sürenin 21 günden daha kısa olması,
  • Kısa veya düzensiz adet kanamaları,
  • Menopoza girildikten sonra yaşanan kanama durumları,
  • Adet döneminden sonra yaşanan sık kahverengi lekelenme durumu.

Bu belirtiler direkt olarak rahim duvarı kalınlaşması olduğunu ifade etmez, ancak bu durumu yaşayan kadınlara doktor kontrolü önerilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanı Yöntemleri

Rahim duvarı ile ilgili belirtileri yaşayan kişilerin, mutlaka doktora başvurması gerekmektedir. Kadın doğum uzman hekimleri tarafından yapılan ultrason muayenesi, oldukça önemlidir. Pelvik ultrasonun yeterli olmadığı durumda, vajinal ultrason ile rahim içi görüntülenir. Bu aşamada hekim herhangi olağan dışı bir durumdan şüphelenirse; ileri tetkik ve kontrol isteyebilmektedir. Rahim duvarı kalınlaşmasına ek olarak kanser şüphesinde biyopsi yapılması gerekmektedir. Bu tanı yöntemlerine ek olarak yapılacak histereskopi işleminde, rahim içi detaylıca incelenmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim duvarı kalınlaşması kontrol altına alınmadığında; kanser hastalığına kadar ilerleyen tipleri bulunmaktadır. Ayrıca kanama gibi istenmeyen sonuçları da ortaya çıkabilir. Bu sebeple tedavi sürecinin ertelenmemesi gerekir. Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi için hekim görüşleri dikkate alınmalıdır. Bu süreçte farklı tedavi süreçleri şöyle sıralanabilir;

Hastalık Takibi: Rahim duvarı kalınlaşmasında pasif bir tedavi yöntemi olarak, hastalık sürecinin takip edilmesi gelir. Risk teşkil etmeyen ve ileri tedavi yöntemleri gerektirmeyen durumlarda, düzenli aralıklarla hekim kontrolü önerilir.

İlaçlı Tedavi: Cerrahi tedavi gerektirmeyen durumlarda; rahim duvarı kalınlaşmasının ilerlememesi ve azaltılması için ilaç kullanımı gerekebilir. Hekim tarafından reçete edilen bu ilaçlar, genellikle progesteron hormonu içermektedir.

Cerrahi Tedavi: İlaçlı tedaviye rağmen düzelme görülmeyen hastalarda veya direkt olarak riskli görülen hastalarda cerrahi tedavi tercih edilmektedir. Histerektomi olarak adlandırılan bu işlemde, rahim cerrahi olarak bütünüyle çıkartılır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *