Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz?
Ramazan ayı boyunca mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahura kalkmadan oruç tutarak kilo veremez, aksine metabolizmanızı yavaşlatır ve kilo alırsınız. Bu durum uzun süren açlık ile birlikte normalde tüketilenden daha fazla miktarda yemek yemeye ve kilo almaya yol açar. Aynı zamanda sahura kadar uyanık kalmak metabolizmanızı yavaşlatacak ve metabolizma açısından sağlıksız bir durum oluşturacaktır.
Sahurda yavaş sindirilen ve tok tutan besinler tercih edilmelidir. Örneğin tam tahıllı besinler, sağlıklı yağlar (avokado, ceviz, badem vb.), lifli gıdalar (sebzeler, meyveler) tüketilmelidir. Sahurda yeterli miktarda sıvı alınmalı, aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınmalı ve proteinden zengin besinler tüketilmelidir.
İftarda Nasıl Beslenmeliyiz?
Orucunuzu 1 bardak su ile açtıktan sonra yemek esnasında su içmemelisiniz. İftarınızı hurma ile başlatabilir, çorba ile devam ettikten sonra ana öğüne geçmek için 5-10 dk ara verebilirsiniz. İftar öğününüzü protein ağırlıklı oluşturabilirsiniz. Et, tavuk, hindi, balık veya bitkisel proteinlerden mercimek, barbunya, nohut, kuru fasulye, börülce tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı pişirme teknikleri tercih edilmelidir. Kızartma yerine haşlama, fırında veya ızgara tercih edilebilir. İftarda bir anda büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonlar tercih edin ve yemekleri yavaş çiğneyerek tüketin. Sofralarınızı hazırlarken hem miktar hem de çeşit açısından az ve sade olanı tercih edin.
Ramazanda Su Tüketimi
Etrafınızda size su içmeyi hatırlatması için bardak, şişe, matara bulundurabilirsiniz. Bir oturuşta büyük bir bardak su içmek yerine su tüketiminizi iftar ve sahur arasına yaymalısınız.
Ramazanda Tatlı Tercihi Nasıl Olmalı?
İlk tercihiniz taze mevsim meyveleri olmalıdır. Tatlı oranı daha yüksek olan kuru meyveleri porsiyon kontrolü ile tüketebilirsiniz. Şerbetli tatlılardan uzak durmanızı tavsiye eder, haftada 1 kez sütlü tatlı tüketmenizi öneririm.
Ramazanda Egzersiz
İftardan önce hafif tempolu yürüyüş ve esneme hareketleri yapabilirsiniz. İftardan 1-2 saat sonra sindirim tamamlandıktan sonra hafif egzersiz yapılabilir. 30-40 dakika hafif tempolu yürüyüş tavsiye edilir.
Oruç Tutarken Kilo Verilir mi?
Ramazan orucu beslenme açısından yaklaşık 13-14 saat açlık, 10 saat kadar yeme penceresinin olduğu beslenme dönemidir. Uzun süre aç kaldığımızda vücudumuz enerji ihtiyacını karşılamak için ilk olarak karaciğer ve kaslardaki karbonhidrat depolarını yakar ve bu depoların uzun süre açlık sonrası tamamen tükenmesiyle enerji kaynağı olarak yağ depolarını kullanmaya başlarız. Bu yağ yakımının devamlılığı iftar sonrası ve sahur öncesi tüketilen besinlerin doğru yöntemi ile mümkündür.
Dyt. Zeynep Genç
Beslenme ve Diyetetik
Yayınlama Tarihi: 17.03.2025
Güncelleme Tarihi: 17.03.2025
Oluşturan: Kübra Temam Bekgöz