Reflü Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Toplumda en sık görülen mide hastalıklarından biri olan ve mide asidinin ya da sıvısının yukarıya / geriye doğru yemek borusuna (Özefagus) kaçışı olarak tanılanan reflü, genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan yanma şikayeti ile kendisini gösterir. Reflünün belirtileri arasında çok acı, yağlı ya da baharatlı yiyeceklerin tüketilmesinin ardından yemek borusunda ve göğüs kafesinin arkasında yanma, ağza acı suyun gelmesi zaman zaman öğürme, yutkunmada zorluk, bulantı ve kusma öne çıkar. Tedavi edilmediği taktirde yoğun öksürük, ses kısıklığı, boğaz ağrıları ve diş çürüklerine neden olabilir.

Reflü neden olur?

Tıp dilinde “Gastroözefageal Reflü” olarak adlandırılan hastalık, yemek borusunun uzun bir süre midenin asidik içeriğiyle teması nedeniyle ortaya çıkar. Reflü, yemek borusunun altında yer alan ve yemek yeme ya da sıvı tüketimi sırasında çalışan kapakçık benzeri yapının bozulması ile olur. Midedeki asidik sıvı, bu kapaktan geriye doğru kaçar ve yanma, bulantı, kusma gibi etkiler yaratır.

Reflü nasıl teşhis edilir?

Midenin asidik sıvısının geriye doğru kaçması ile medyana gelen yanma, bulantı, kusma, yutmada zorluk, ağızda acımsı tat gibi belirtilerin ortaya çıkması reflü için ilk tanıdır. Ardından doktorunuz yeterli tanıyı koymak için endoskopik görüntüleme, gastroskopi, pH metre ile değerleme, grafiler ya da manometrik ölçümler yapabilir.

Reflü tedavisi nasıl yapılır?

Reflünün ortaya çıkmasının ardından doktorlar tarafından ilk başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Genellikle reflü diyeti başta olmak üzere yaşam tarzı değişiklikleri ile başlayan ilaç tedavisinin yeterli olmadığı ve hastalığın ağır seyrettiği durumlarda reflü ameliyatı yapılabilir.

Reflü cerrahisi, ilaç kullanımının hastalığı geçirmediği durumlarda yapılır. Yemek borusunun mideye açıldığı yerdeki kapak sisteminin Laparoskopik (Kapalı) Nissen Fundoplikasyon adı verilen bir uygulama ile düzeltilmesidir. Genellikle bu ameliyatla mide fıtığı da aynı anda tedavi edilir. Midede ya da yemek borusunda herhangi bir kesik ya da parça alma işlemi yapılmayan ameliyatın amacı geri kaçak işleminin olduğu alandaki basıncı artırmak ve bu süreci engellemektir. Ameliyat yaklaşık olarak hastalığın derecesi ve hastanın genel durumuna göre 45-90 dakika arasında sürmektedir.

Reflü ameliyatının yan etkileri nelerdir?

Reflü ameliyatından sonra ortaya çıkan en önemli komplikasyon geçici yutma güçlüğüdür. Sıklıkla ameliyat sonrası erken dönemde (ilk 1 hafta) gerilemekle beraber 6 aya kadar da uzayabilir.

Your email address will not be published. Required fields are marked *