Romatoid Artrit Nedir?

Eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit iltihaplı romatizma türlerinden birisidir. Bu hastalık bazı bireylerde göz, cilt, akciğer, kalp ve kan damarları başta olmak üzere birçok vücut sistemine zarar verebilmektedir. Eklem romatizması vücuttaki otoimmün sistemindeki bozukluktan kaynaklanmaktadır.

Romatoid artrit, bireyin bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına saldırması ile ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık bireyin eklem zarını etkileyerek, eklemlerde ısı artışı, şişme ve ağrıya yol açmaktadır. Hatta kemik erozyonu ile eklem deformasyonuna neden olarak, eklem hattının kalınlaşarak şişmesine yol açabilmektedir. Vücutta birçok eklemi etkileyen Romatoid artrit, kıkırdak, eklem ve kemik yapılarına zarar vermektedir. Hastalık yaygın olarak genç ve orta yaş döneminde başlamaktadır.

Romatoid artrit hastalığında modern ilaç tedavileri olumlu sonuçlar ortaya koysa da ilerleyen vakalarda fiziksel engellere neden olacak hasarlara da yol açabilmektedir.

Romatoid artrit neden olur?

Romatoid artrit bireyin bağışıklık sisteminin düzgün çalışmamasıyla birlikte ortaya çıkmaktadır. Bağışıklık sistemi, eklemleri çevreleyen zarların astarına saldırır. Bununla beraber Romatoid artrit meydana çıkar. Bu saldırı nedeniyle iltihaplanma baş gösterir, bu da eklemlerdeki kıkırdak ve kemik dokularının yok olmasına sebep olur. Buna bağlı olarak zamanla eklemleri bir arada tutan bağlar zayıflamaya başlar ve zaman içerisinde eklemler şeklini ve düzgün hareketi sağlayan fonksiyonlarını kaybeder.

Romatoid artrit belirtileri nelerdir?

Romatoid artrit belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Öncelikli semptomlar arasında genellikle eklemlerde hassasiyet, şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığı ve sıcaklık hisleri bulunmaktadır. Bununla beraber sabahları uyandıktan sonra belirli bir süre hareketsiz kaldıktan sonra şiddetlenen eklem sertliği, ateş, iştah kaybı ve yorgunluk da romatoid artritin yaygın semptomları arasındadır.

Romatoid artrit hangi bölgeleri etkiler?

Erken aşamadaki romatoid artrit, çoğunlukla ayak ve el parmakları gibi küçük eklemleri tetiklerken, ileri aşamalarda semptomlar dizlere, ayak bileklerine, dirseklere, kalçalara ve omuzlara yayılmaktadır.

Bunun yanı sıra böbrekler, akciğerler, gözler, kan damarları, tükürük bezleri, kemik iliği, sinir dokusu, kalp ve cilt etkilenen bölgeler arasındadır.

Hastalık iki farklı dönemde meydana gelir. Bunlar; alevlenme dönemi ve remisyon dönemidir. Alevlenme döneminde hastalığın etkileri artarken, remisyon (hafifleme) döneminde şişlik ve ağrı semptomları kaybolmaktadır. Kronik bir hastalık olan romatoid artrit, zamanla eklemlerin deformasyona uğrayarak doğal yerinden çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle eklemlerde devamlı süregelen rahatsızlık, şişlik varsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Romatoid artrit tedavisi

Romatoid artrit için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Kronik bir hastalık olan eklem romatizmasının tedavisi ömür boyu devam edebilmektedir. İltihaplı romatizma tedavisindeki asıl hedef bireyin semptomlarının hafifletilmesi ve yaşam kalitesinin olabildiğince artırılmasıdır.

Romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaçlar

Romatoid artrit hastalığında semptomları hafifletmesi amacıyla şu ilaçlar kullanılabilmektedir;

– Kortizon olmayan iltihap gidericiler ve ağrı kesiciler

– Aspirin

– Glukokortikoidler (Kortizon)

– Analjezikler (basit ağrı kesiciler)

– Hastalık ilerlemesini ve alevlenmesini önleyen ilaçlar (Methotreksat, altın tedavisi)

– Biyolojik ilaçlar

– Leflunamid

– Sülfasalazine

Romatoid Artrit ve Hamilelik Süreci

İltihaplı romatizmanın türüne göre hamile kalmak sakıncalı olabilir. Hastalığın alevlenmediği dönemlerde bazı tıbbi tahlillerden sonra hamilelik uygun görülebilir. Ancak bu sürecin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Romatizma tedavilerinde kullanılan bazı ilaçların uzun vadeli etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle gebelik süreci öncesinde bu ilaçların bir süre kullanılmaması gerekebilir.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *