Rota virüs, Reoviridae ailesinde yer alan çift iplikçikli RNA virüslerinin bir cinsidir. Rotavirüsler, bebekler ve küçük çocuklar arasında ishalli hastalıkların en yaygın nedenidir. Dünyadaki neredeyse her çocuk beş yaşına kadar en az bir kez rotavirüs ile enfekte olmaktadır. Her enfeksiyonda bağışıklık gelişir, bu nedenle sonraki enfeksiyonlar daha az şiddetli olur. Özellikle 2 yaş altı çocuklardaki akut ishallerin en sık nedenlerinden biridir.
Dışkı, kontamine yiyecek – içeceklerin tüketilmesi, el – ağız yolu ve kişisel eşyaların kullanımı sonucu kişiden kişiye geçerek meydana gelir. Genellikle fekal – oral yolla yayılır. Ancak kontamine eşyalarda uzun süre canlı kalabilir, bu şekilde de bulaş olabilir.
Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Rota virüsü bulaşmasının ardından 2-4 gün arasında belirtiler ortaya çıkar. Rota virüsü, farklı belirtiler ile kendisini gösterebilir. Bunlar arasında ilk sırada ishal ve kusma yer alır. Rota virüsü enfeksiyonun başlıca belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Kuluçka süresinin ardından ani başlayan ateş ve kusma, ateş ve kusmanın ardından başlayan ishal, yorgunluk, karın ağrısı, huzursuzluktur. Aşırı kusma ve ishal, hayatı tehdit eden sıvı kaybı nedeniyle hastane şartlarında tedavi gerekli olabilir.
Rota Virüsü Tedavisi
Rota virüse karşı geliştirilmiş bir ilaç henüz yoktur. Bununla birlikte enfeksiyona bağlı semptomları hafifletmeye yardımcı bir tedavi prosedürü uygulanabilir. Hastalık, yoğun ishal ve kusma ile karakterize olduğu için öncelikle ishale ve kusmaya bağlı ortaya çıkabilecek komplikasyonların önlenmesi önemlidir. Hastaların ishal diyeti ile birlikte bol sıvı alması sağlanmalıdır. Çok kusma ve mide bulantısı olduğu zaman hastaların dehidratasyon bulguları takip edilip, hastane ortamında intravasküler sıvı kaybının ve metabolik değerlerinin uygun mayi ile desteklenmesi gerekebilmektedir.
Rota Virüsü Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Rota virüsünün 2 çeşit aşısı bulunuyor. Rota virüs aşısı bebek 15 haftalık olmadan yapılmalıdır. Bebekler 8 aylık olmadan rota virüsünün tüm dozları yapılması tavsiye edilir. Aşı çeşidine göre 2 veya 3 doz şeklinde uygulanır. Rota virüsü aşısı bebeklerin ağızlarına damlatılarak uygulanır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzm. Dr. Ayşe Saygılı
Yayınlanma Tarihi: 30.01.2025
Güncelleme Tarihi: 30.01.2025
Oluşturan: Kübra Temam Bekgöz
kurumsal.pazarlama@leventhastanesi.com.tr