Sağlıklı Bir Uyku İçin 10 Etkili Yol

Sağlıklı ve kaliteli bir uyku, bedenin ve zihnin dinç olması için en önemli kriterlerden birisidir. Az ya da çok uyumak, uykunun çok sık bölünmesi, sabahları yorgun uyanmak gibi problemler yaşam alışkanlıkları kaynaklı olabildiği gibi tıbbi sorunlar kaynaklı da olabilmektedir.

1.  Uyku Ritmi Önemli

Yatış ve kalkış saatlerinin haftanın her günü aynı olması uyku düzeninin kurulması için çok önemlidir. Hafta içi çalışma saatlerinizin erken olması nedeniyle erken kalkıyorsanız bu düzeni hafta sonu da devam ettirin. Böylelikle vücudunuz bir uyku ritmi yakalayacak ve hafta içi erken kalkma konusunda zorlanmayacaksınız.

2. Uykudan Önce Fiziksel Aktivitelerinize Dikkat Edin

Uykuya dalmadan önce zihninizin dingin olması çok önemlidir. Uyku öncesinde yorucu fiziksel aktiviteler ya da egzersiz yapmak uykuya geçişinizi zorlaştırır. Aynı zamanda zihnin dolu olması da uyumaya geçişte olumsuz bir etki yapar. Örneğin ertesi günün yapılacak işlerini düşünmemeye çalışmalısınız.

3. Uyuduğunuz Ortam Karanlık ve Gürültüden Uzak Olmalı

Uyumak için gerekli unsurlardan birisi de ortamın karanlık ve gürültüsüz olmasıdır. Işık ve ses uykuya dalmanızı güçleştiren en önemli faktörlerden birisidir.

4. Rahatlık Faktörü Önemli

Uyuduğunuz yatağın rahatlığı, yastığınızın kalitesi, bulunduğunuz ortamın sıcaklık veya nem oranı gibi unsurlar da uyku düzeninizi etkilemektedir.

5. Yatakta Elektronik Aletlerden Uzak Durun

Yaygın alışkanlıklardan birisi de uykuya dalmadan önce yatakta cep telefonu, tablet gibi cihazların kullanılmasıdır. Bu tür cihazların ışığına maruz kalmak uykuya dalmayı zorlaştırır. Ayrıca bu cihazlarla ilgilenerek zihnin aktif kalmasına sebep olarak uyumaya geçiş süresini uzatırsınız.

6. Tüm Önerilere Uymanıza Rağmen Uykuya Dalamıyorsanız Kendinizi Zorlamayın

Uyumak için tüm şartlar olumlu, ancak uykuya dalamıyorsunuz. Böyle bir durumda kendinizi zorlayıp, yatakta geçirdiğiniz süreyi kabusa çevirmek yerine yataktan kalkarak zihninizi ve bedeninizi fazla yormayacak aktivitelerle zaman geçirip uykunuzun gelmesini bekleyebilirsiniz. Ilık bir duş almak, kitap okumak, dinlendirici müzikler dinlemek faydalı olabilecek aktivitelerden bazılarıdır.

7. Yatmaya Yakın Kafeinli İçecekler Tüketmeyin

Hepimizin bildiği gibi kafein uyarıcı maddelerden birisidir. Gece yatmadan önce kafeinli içecekler tüketmek zihnin aktif olmasına, bu durum da uykusuzluğa sebep olabilir.

8. Gündüz Uykularından Uzak Durmaya Çalışın

Gün içerisinde özellikle öğleden sonra veya iş çıkışı eve gelindiğinde kısa süreli göz dinlendirme, şekerleme gibi alışkanlıklar gece uykusunu negatif etkileyebilmektedir.

9. Bitki Çayları Rahatlatıcıdır Ancak Uyku İlacı Değildir

Bitki çayları tüketimi sağlık açısından çok faydalı olmakla beraber, vücudu bitki çayları ile uyumaya alıştırmaya çalışmak yanlış bir tutumdur. Bitki çayları rahatlatıcı olmakla beraber uyku sorunu için tek çözüm olarak görülmemelidir.

10. Uyku Laboratuvarı ile Uyku Problemlerinize Son Verin

Ne zaman yardım almalıyım?

Eğer uyku bozukluğunuz bir aydan uzun süredir varsa ve günlük işlevinizi bozacak duruma geldiyse yardım alma zamanınız gelmiştir.

– Horlama, Uyku Apnesi,

– Sırt üstü uyuyamama,

– Kalp ritm bozukluğu,

– Solunumsal problemler,

– Sabah yorgun uyanma, gibi problemler yaşıyorsanız sizleri uyku laboratuvarımıza davet ediyoruz.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *