Sağlıklı Zayıflama Yöntemleri

Aşırı kilo, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında yer alıyor. Modern şehir yaşamı sağlıksız beslenme ve hareketsizliği de beraberinde getiriyor. Doğal besin tüketiminde azalma, iş yaşamında yemek yemeğe ayrılan zamanın kısıtlı olması ile birlikte fast food tüketiminde artış ve fiziksel aktivitede azalma, şişmanlık ve obezitenin başlıca sebepleri arasında yer alıyor.

Kilo problemi yaşayan kişilere hızlı ve şok diyetlerle zayıflamak cazip gelebilmektedir. Ancak aşırı kilonun birçok hastalığa da davet çıkardığı unutulmamalı, kilo verme isteğinin temelinde, hızlı bir şekilde istenen görünüme kavuşmaktan ziyade sağlıklı bir yaşam sürdürmek olmalıdır. Bu nedenle özellikle internet, televizyon gibi iletişim araçlarında karşımıza çıkan popüler diyetleri ya da “10 günde 5 kilo verin” gibi şok diyetleri uygulamak yerine sağlıklı zayıflama yöntemleri araştırılmalı, gerekli hallerde uzman desteği alınmalı ve bu doğrultuda yaşam tarzı alışkanlıkları sürdürülebilir şekilde değiştirilmelidir.

Sağlıklı Zayıflama Nedir?

Vücudun ihtiyacı olan tüm besinlerin dengeli ve yeterli bir şekilde alınarak, herhangi bir sağlık problemine sebep olmayacak şekilde kilo vermeyi sağlıklı zayıflama olarak tanımlayabiliriz. Hızlı kilo vermeye yönelik ortaya çıkan tek gıdaya dayalı diyetler, çok düşük kalorili vb. popüler şok diyetler zaman zaman sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Ayrıca kısa vadede hızlı sonuç alınsa bile sağlıklı verilmeyen kilolar hızlı bir şekilde geri alınabilmekte ve bu da kişinin motivasyonunu oldukça düşürebilmektedir. Sağlıklı zayıflamanın temelinde ise hızlıca kilo verme yoktur. Kilo vermenin kalıcı olduğu, kilo verme sonrasında kilo kontrolünün de sağlanabildiği ve en önemlisi sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarının kazanıldığı şekilde zayıflamak hem dış görünüş hem de vücut sağlığı için çok önemlidir.

Sağlıklı Zayıflama Yöntemleri Nelerdir?

Sağlıklı zayıflamanın temelinde kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna gibi faktörlere uygun olarak hazırlanan diyet ve egzersiz programlarına uyması bulunmaktadır. Hazırlanan kişiye özel diyetler kişinin doğru beslenme alışkanlıkları kazanmasına da yardımcı olmalıdır. Bu sayede kilo verme sonrasında da kişi sağlıklı beslenmeye devam edebilecek ve verilen kiloların geri alınması problemi oluşmayacaktır. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen kişilerin uzman diyetisyen desteği alması daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte sağlıklı bir vücut için hemen hemen herkesin uygulayabileceği bazı kilo verme ipuçları da bulunmaktadır. Bu ipuçları aynı zamanda kilo problemi olmayan kişilerin de sağlıklı yaşam alışkanlıkları için uygulaması önerilen yöntemlerdir. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Sağlıklı Kilo Verme için 20 İpucu

  1. Sürekli kilo alıyorsanız, kilo vermekte çok zorlanıyorsanız öncelikle bir sağlık probleminizin olup olmadığını öğrenmek için doktora başvurun. Tiroid problemleri, hormonal problemler, insülin direnci gibi sağlık sorunları kilo vermenin önünde engel olabilmektedir.
  2. Bol su içtiğinizden emin olun. Günde yaklaşık 2 litre su içmeye özen gösterin.
  3. Şeker ve suni tatlandırıcılardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
  4. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral bakımından dengeli ve yeterli beslenin. Bu beslenme planını yapabilmek için uzman desteği alın.
  5. Bol bol meyve ve sebze tüketin.
  6. Meyve suyu içmek yerine meyve yemeyi tercih edin.
  7. Kendinizi uzun süre aç bırakmayın. Sizi aşırı zorlayan diyet listeleri sürdürülebilir değildir. Bu nedenle bu tür diyetler yapmaktan kaçının. Diyetinizin sürdürülebilir olduğundan emin olun.
  8. Öğün atlamayın. Özellikle güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamayı ihmal etmeyin.
  9. Kahvaltı menünüzde yumurta, peynir, tahıllı ekmek, zeytin ve mevsimine uygunsa domates, salatalık, biber olmasına özen gösterin.
  10. İşlenmiş ve paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.
  11. Asitli içecekler tüketmeyin.
  12. Kızartma ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durun. Kızartma yerine haşlama ve ızgara yemekleri tercih edin.
  13. Ara öğünlerinizde kontrollü olarak badem, ceviz, fındık gibi çiğ kuruyemişler tüketin.
  14. Lifli besinler tüketin.
  15. Öğle ve akşam yemeklerinizde mevsimine uygun sebzelerden salatalara mutlaka yer verin.
  16. Hızlı yeme alışkanlığınızı bırakın. Yemeğinizi yavaş yavaş yemeye çalışın.
  17. Geç saatte yemek yemeyin. Akşam yemeğinden yatana kadarki süreç içerisinde kalorili besin tüketmemeye özen gösterin.
  18. Diyet programınız size özel olmalıdır. Popüler diyetleri uygulamaktan kaçının.
  19. Fiziksel aktivitenizi arttırın. Yürüyüş, yüzme, fitness vb. size uygun olan bir sporu alışkanlık haline getirin.
  20. Uyku düzeninize dikkat edin.

Your email address will not be published. Required fields are marked *