Sinüzit Nedir?
Sinüzit, kafatasındaki ‘Sinüs’ adı verilen frontal (alın arkası), maksiller (elmacık kemikleri arkası), etmoid (burun arkası) ve sfenoid (burnun daha da arkası) adı verilen boşluklarının enfeksiyonudur. Özellikle konumları ve ihmal edilirse önemli sorunlara yol açabilmeleri nedeniyle önemlidirler.
Sinüzitin Nedenleri
Burun içinde ve sinüslerde ‘mukosiliyer akım’ adı verilen bir devridaim söz konusudur. Yani burun ve sinüslerde düzenli olarak bir kendini temizleme mekanizması mevcuttur.
Bu mekanizmayı bozabilecek her türlü sorun; burun içi eğrilikler-deviasyon, burun eti büyümeleri konka hipertrofileri, allerjiler, polipler, bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonları, kimyasallar, kanserler ve kanser benzeri dokuların oluşması gibi pek çok neden burada sayılabilir.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
En sık grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarını ya da allerjik nezle ataklarını takiben;
- Yüz ön kısmında, tepe bölgesinde veya ensede ağrı
- Geniz akıntısı, öksürük, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hafif ateş sayılabilir.
Grip, nezle ve allerjinin kendisi de bu şikayetlere neden olabilir, sinüziti taklit edebilir. (Her yüz ağrısı sinüzit değildir!)
Riskler
Menenjit (beyin zarı iltihabı), beyin-beyicik abseleri, beyin içi damarsal pıhtı, ağır göz enfeksiyonları, burun tıkanıklıkları, horlama ve uykuda nefes durmaları (apne) vb.
Sinüzit Tanısı
Muayene bulguları yanında, hekiminizin gerekli görmesi durumunda:
- Yakın zamanda başlayan (akut) şikayetler için Röntgen (Waters ve Caldwell grafileri),
- Nispeten daha uzun süredir (3 hafta ve üzeri – kronik) şikayetler için Paranazal Sinüs BT yani Tomografi yapılabilir.
- MR görüntüleme ve diş grafileri tanı koyarken yanıltıcı olabilir. Başka bir nedenden dolayı çekilen bu görüntüleme yöntemlerinde sinüslerin dolu görünümü yanıltabilir.
Sinüzit Tedavisi
‘Primum non nocere yani önce zarar verme!’ etik ilkesi göz önüne alındığında, tedavide ilk basamak ağızdan ya da burundan uygulanan antihistaminikler ve kortizonlar gibi allerji ilaçları ve gerektiğinde antibiyotik uygulamaları sayılabilir.
Diğer bir yöntem FESS (Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi- Kamera yardımıyla burun içinden sinüslerin temizlenmesi), bu sırada aynı seansta eğer varsa burun içi eğriliklerin (deviasyon) düzeltilmesi, burun etlerinin (konka) küçültülmesi
Ayrıca İmmunoterapi (Allerji tedavisi-Aşı tedavisi) sayılabilir.
Önemli Not: Tekrarlayan poliplerde çok zorunlu olmadıkça iki, üç veya daha fazla kez ameliyat yapılmasındansa, neden olan alerjiye dayalı immunolojik tedaviler (immunoterapi) çok daha değerli ve faydalıdır. Bu tedavilerden de fayda görülmemesi durumunda bütüncül bir yaklaşımla bitkisel tedaviler, spor, yoga ve meditasyon gibi size iyi geleceğini düşündüğünüz uygulamaların da karşısında olmadığımı belirtmek isterim.
Op. Dr. İlker İnçoğlu
Kulak-Burun-Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi
Yayınlama Tarihi: 17.03.2025
Güncelleme Tarihi: 17.03.2025
Oluşturan: Kübra Temam Bekgöz