Sağlıklı bir omurga, boyun, sırt ve bel gölgerlerinde yukarıdan aşağıya doğru düz bir hat şekilde uzanmaktadır. Omurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyoz, çoğunlukla göğüs ve bel bölgelerinde görülmektedir.
Skolyoz Neden Oluşur?
Skolyoz hastalığı kız çocuklarında erkek çocuklara oranla daha fazla görülmektedir. Doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilen bir hastalıktır. Enfeksiyon bağlı, tümör kaynaklı skolyoz oluşumu da görülmektedir. Ayrıca ailesel yatkınlık da önemli risk faktörlerindendir.
En sık karşılaşılan skolyozlar, çocuklukta ortaya çıkan idiyopatik olanlar ve anne karnındayken bazı etmenlerle ortaya çıkarak doğuştan olanlardır. Bu etmenler gebelik süresinde annenin enfeksiyon geçirmesi, diyabet hastası olması, vitamin eksiklikleri olabilmektedir.
Başlıca Skolyoz Çeşitleri
– Konjenital dediğimiz doğuştan olan ve omurgadaki gelişim kusuruna ya da birbirine kaynayan kaburgalara bağlı oluşan skolyozlar,
– Çocuk felci, beyin felci, kas erimesi gibi geçirilen hastalıklara bağlı olarak oluşan skolyozlar,
– İdiyopatik dediğimiz nedeni bilinmeyen skolyoz oluşumu da yaygın olarak görülmektedir.
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
- Omurganın yana, öne doğru eğriliği,
- Bir omuzun diğerine göre daha öne doğru ilerlemesi,
- Omuz ve kalçalarda simetrinin bozulması,
- Sırt ve/veya bel bölgelerinde ağrı,
- Yorgunluk
- Nefes darlığı,
gibi semptomlar başlıca skolyoz belirtileri olarak sayılmaktadır.
Skolyoz Tanı ve Tedavisi
Skolyoz için diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Skolyoz ilerlemeden tanı koyulduğunda cerrahi müdahale gerekmeden tedavi edilmesi mümkün olan bir hastalıktır. Tanı konulurken, muayane bulguları ve radyolojik incelemeler değerlendirilmektedir.
Skolyoz tedavisi eğriliğin derecesine, skolyoz tipine ve çocuklarda kemiklerin büyümesinin hangi aşamada olduğu durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Eğrilik 20 derece üzerindeyse ve büyüme çağında olmayan hastalarda en uygun tedavi yöntemi cerrahi olacaktır. Cerrahi tedavide başarı oranı yüksektir. Büyümenin devam ettiği çocuklarda korse tedavisi uygulanmaktadır. Ancak eğriliğin 40 derecenin üzerinde olması durumunda ve büyümenin durduğu çocuk/genç hastalarda etkili bir tedavi değildir.