Spinal anestezi sezaryen doğumlarda uygulanan bir anestezi yöntemi. Spinal anestezi sayesinde anne doğum anına, bebeğinin ilk sesine normal doğumda olduğu gibi şahit olabiliyor. Bebek doğar doğmaz anne uyanık olduğu için bebeğini görebiliyor. Bu anlamda spinal anestezi normal doğumun sunduğu avantajları sunan bir anestezi yöntemidir.
Spinal anestezi nedir?
Yalnızca sezaryen doğumda uygulanan bir anestezi türüdür. Doğumun ağrısız geçmesi için belden bir ilaç verilir ve yalnızca belden aşağısı uyuşturulur. Yöntemin benzerliği nedeniyle sıklıkla epidural anestezi ile karıştırılmaktadır.
Epidural anestezi ile Spinal anestezi farkı nedir?
– İki anestezi yönteminde de belden aşağısı uyuşturulur ve uyanıklık hali söz konusudur.
– Epidural anestezide ilaç omurilik etrafında bulunan zarın dışına enjekte edilir. Spinal anestezide ise zarın içindeki sıvıya ilaç verilir.
– Epidural anestezide 10 – 15 dakika sonra uyuşukluk başlar. Spinal anestezide ise uyuşukluk hissi 1-2 dakika içerisinde başlamaktadır.
– Spinal anestezi yalnızca bir kere uygulanabilir, süreyi uzatmak mümkün değildir. Epidural anestezide ise uyuşma süresini uzatmak için tekrar ilaç verilebilir. Bu nedenle anne adayının belinde kateter bulunur. Ameliyat sırasında gerekli görülürse bu kateterden ek doz verilebilir.
– Epidural anestezi, sezaryen ve normal doğumda tercih edilebilir. Ancak spinal anestezi yalnızca sezaryen doğum için kullanılabilir.
Spinal anestezi ile ilgili videomuz için:
https://www.leventhastanesi.com.tr/levent-hastanesi-tv/spinal-anestezi-ile-sezaryen-dogum
Spinal anestezinin uygun görülmediği durumlar
– Bel fıtığı ameliyatı geçirmiş olmak
– Bel ve çevresinde enfeksiyon olması
– Bazı cilt hastalıkları
– Pıhtılaşma sorunu yaşamak
Spinal anestezinin yan etkileri var mı?
Baş ağrısı, bel ve sırt ağrıları sıklıkla görülen yan etkilerdir. Spinal anestezi kararı vermeden önce mutlaka hekim ile görüşülmeli ve birlikte karar verilmelidir.
Spinal anestezi ile sezaryen doğum sonrası nelere dikkat edilmeli?
– Bol sıvı alınmalı
– 1-2 gün yatak istirahati yapılmalı, bu süre hekimin önerdiği şekilde belirlenir.
– Beli zorlayacak hareketlerden kaçınmalı
– Hekimin önerdiği ağrı kesiciler uyuşukluk hissi geçtikten sonra kullanılabilir.