Su Kefiri Nedir? Nasıl Yapılır?

Su kefiri, süt kefirine benzer şekilde prebiyotik gazlı bir içecektir. Bildiğimiz süt kefirinden farkı ise içerisinde herhangi bir süt ürününün bulunmamasıdır.

Su kefiri fermente bir içecek olup sindirim sistemi üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır.

Su kefiri nasıl yapılır?

Malzemeler:

– 1 litre su

– Su kefiri mayası (sarımtırak renkte ve kaya tuzu gibi sert bir yapıda)

– 4 yemek kaşığı toz şeker

– kuru meyve (isteğe bağlı)

– birkaç dilim limon

Yapılışı:

Karışımın cam şişede yapılması tavsiye edilmektedir. Tüm malzemeler suyun içerisine atılır ve karışım 24-48 saat kadar ağzı kapalı bir şekilde oda sıcaklığında bekletilir.

Su kefiri ile ilgili bilinmesi gerekenler

Maya: Mayanın asla metal ile teması olmamalıdır. Cam kâse içerisinde durabilir, porselen ya da tahta kaşık kullanılabilir. Maya süt kefirinde olduğu gibi kar beyaz ve yumuşak kıvamda değildir. Sarımtrak renkte ve kaya tuzu görünümünde olan, sert yapıdadır.

Şekerli olması sağlığa zararlı mı?

Karışımın içindeki şeker bakterilerin enerji kaynağı görevi görmektedir. Bu nedenle tatlı bir içecek olmasına rağmen oldukça sağlıklıdır. İçindeki şeker bakteriler tarafından kullanıldığı için kana karışmamaktadır. Düşük glisemik değerlidir.

Kuru meyve: Kuru meyve tercihe bağlıdır. Bir avuç kadar kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir gibi meyvelerden biri ya da birkaçı eklenebilir.

Limon: Karışıma limon eklenmesi hem içeceği C vitamini açısından zenginleştirmektedir hem de fermentasyon süresini kısaltmaktadır.

Mayalanma işlemi

Karışımın bekletildiği ilk 24 saat içerisinde şişenin dibinde kabarcıklar çıkmaya başlar. Bu kabarcıklardan mayalama işleminin doğru yapıldığını anlayabiliriz.

Su kefirinin faydaları ve yapılışı ile ilgili videomuzu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

https://www.leventhastanesi.com.tr/levent-hastanesi-tv/su-kefiri

Gazlı içeceklere sağlıklı bir alternatif

Su kefiri tadı ve aroması ile gazlı içeceklere benzemektedir. Bu anlamda gazlı içecek yerine tercih edilebilecek sağlıklı bir alternatiftir. Özellikle gazlı içeceklerden vazgeçemeyen çocuklarımız için su kefiri hazırlayabilir, onları sağlıklı beslenmeye teşvik edebiliriz.

Su kefiri faydaları

– Gaz problemlerini azaltır.

– Sindirim sistemini düzenleyicidir.

– Karbonatlaşma özelliği ile mide problemlerinde etkilidir.

– Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

– Kansere karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.

Su kefirinin süt kefirine göre avantajları

– Laktozsuz bir içecektir. Bu sayede laktoza karşı hassasiyeti bulunan kişiler de güvenle tüketebilir.

– Tat olarak meşrubatlara daha çok benzemektedir. Bu nedenle gazlı içecek ve hazır meyve suları tüketmekten vazgeçemeyenler için hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatiftir.

– Hayvansal ürün içermediği için veganlar da tüketebilir.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *