Suda boğulma, deniz mevsiminde en sık görülen ölüm ve yaralanma vakalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Suda boğulmalar çoğunlukla kaza sonucu gerçekleşmekte, hayatını kaybeden kişiler ise çoğunlukla 20 yaş ve altı olmaktadır.
Kandaki karbondioksit seviyesinin yükselmesi, kişinin nefes almaya çalışırken ciğerlerine su dolması ile bilinç kaybolur ve solunum durur. Acil müdahale yapılamadığında ise ne yazık ki can kaybı yaşanır. Bu nedenle boğulma vakalarında acil müdahale çok önemlidir.
Yüzme Bilenler De Dikkat Etmeli
Suda boğulma vakaları çoğunlukla yüzme bilmeyen kişilerin derinliği bilmeden serinlemek istediğinde ve hızlı dalga, akıntı gibi sebeplerle meydana gelir. Ancak suda akıntı olması, zemininde kaymalar olması gibi etkenler yüzme bilen kişiler için de tehlikeli olabilmektedir.
Bunların yanı sıra alkollü olmak, kramp, travma, Senkop, epilepsi, kalp hastalıkları gibi problemler de suda boğulma sebepleri olarak sıralanabilir.
Boğulma Anında ve Sonrasında Ne Yapmalı?
Suda boğulduğunu gördüğümüz kişiye öncelikle hızlı bir şekilde temin edilebiliyorsa can yeleği, can simidi gibi suda batmayacak bir cisim atmak daha yararlı olacaktır. İp ya da uzun bir cisim uzatarak tutmasını sağlamaya çalışmak da kurtarma yöntemlerinden birisidir. Yüzerek kurtarmaya çalışmak eğer çok iyi bir yüzücü değilseniz ya da bu konuda bir eğitim almamışsanız tehlikeli olabilir. Çünkü boğulmakta olan kişi can havliyle çırpınarak size de zarar verebilir ve boğulmanıza sebep olabilir.
Sudan çıkartılan yaralıya ilkyardım ekibi gelene kadar acil müdahalede bulunulması hayat kurtarıcı olacaktır. Buna göre sudan çıkartılan yaralıya yapılabilecek ilkyardım müdahaleleri şunlardır:
-Sudan çıkartılan kişi sırt üstü yatırılmalı varsa ağzındaki takma diş protez gibi yabancı cisimler çıkarılmalıdır.
-Baş geriye yatırılıp çene kaldırılmalıdır. Bir el alında, aynı elin baş ve işaret parmakları ile burun kapatılırken diğer el ile ağız açılmalıdır ve suni solunum yapılmalıdır.
-Göğüs kafesinin yükselip yükselmediği kontrol edilmeli, solunum normale dönünceye kadar suni solunum yoluyla boğulan kişiye nefes verilmeye devam edilmelidir.
-Göğüs kafesine bastırılarak kalp masajı yapılabilir.
-Yutulan suyun çıkarılması için yaralının karnı altından tutulur, gövdesi yukarı kaldırılır. Bu sayede hava yolundaki suların boşalmasına yardımcı olunabilir.
İkincil Boğulma Riskine Dikkat
Kurtarılan yaralının 72 saat boyunca takip edilmesi çok önemlidir. Özellikle havuz sularında bulunan kimyasallar ve akciğerler içinde kalan su akciğerlerin yapısını bozarak görevini yapmasını engelleyebilir. Bu durum da ikincil boğulma vakasına sebep olabilir. Özellikle de bebekler ve çocuklar için boğulma sonrası ilkyardım ve 72 saat takip hayati önem taşır.
Eğer boğulma sonrasında hastada nefes alma güçlüğü, öksürük, halsizlik gibi şikayetler kendini gösterirse mutlaka bir sağlık kuruluşuna tekrar götürülmelidir.