Tansiyon Nedir? Kalbin vücuttaki kanı pompalarken damar duvarında oluşturduğu basınca tansiyon denir. Tıpta hipertansiyon denilen yüksek tansiyonda bu basınç normalden çok daha yüksektir. Ülkemizde her üç yetişkinden birinde görülen yüksek tansiyon (hipertansiyon), gerekli önlemler alınmadığında önemli hastalıklara ve organ hasarlarına neden olabilir.
Yüksek Tansiyonun Belirtileri
Yüksek tansiyon (Hipertansiyon), uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar verebilir. Yüksek tansiyon nedeniyle organları besleyen damarlarda tıkanma, genişleme veya yırtılma oluşabilir. En belirgin yüksek tansiyon belirtileri arasında aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk bulunmaktadır. Bunların yanı sıra diğer yüksek tansiyon belirtileri;
Halsizlik,
Yorgunluk,
Sık idrara çıkma,
Yürürken zorlanma,
Kulaklarda çınlama,
Burun kanaması,
Bacaklarda şişlik de görülebilir.
Tansiyon Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Yüksek tansiyon hastaları, öncelikle yemeklerde tuz tüketimine dikkat etmelidir. Tansiyon hastaları için günlük tuz tüketim miktarı 4 miligramı geçmemeli, yemekler mümkün olduğunca tuzsuz tüketilmelidir. Potasyumdan zengin maydanoz, nane, kekik gibi baharatlar yemeklere eklenmelidir. Tansiyon hastaları doymuş yağ yerine zeytinyağı tercih etmelidir. Günlük posa alımı arttırılmalı ve diyette kuru baklagiller, tam tahıllı ürünler, sebze ve meyveler yer almalıdır. Ayrıca balık yağı, kan basıncının ayarlanmasında oldukça önemlidir. Tüm bu öneriler dikkate alındığında hipertansiyon riskleri büyük ölçüde ortadan kalkabilir.
Tansiyon hastalığı neden olur?
Kontrol altına alınmadığında ciddi hastalıklara zemin hazırlayan yüksek tansiyon riskini artıran faktörler şu şekilde sıralanabilir;
Obezite,
Genetik yatkınlık,
Aşırı tuz tüketimi,
Diyabet,
Sigara-alkol tüketimi,
Stresli yaşam,
Kalp damar hastalığı olanlar,
Yetersiz potasyum, kalsiyum, magnezyum ve protein alanlar,
Hamileler de yüksek tansiyon riski taşır.