Parmakların kasılması, aniden kilitlenmesi ve ağrıması gibi belirtileri olan tetik parmak sendromu, tıptaki diliyle stenosing tenosinovit olarak adlandırılır. Kol kaslarının uzantısı olan ve parmakları hareket ettirmeyi sağlayan tendonların iltihaplanması ile oluşur. Tetik parmak sendromu yaşayan kişinin etkilenen parmağı silah tetiği çeker vaziyette kilitli kalır ve bu durum da ağrıya sebep olur.
Tetik parmak sendromu başparmak dahil tüm parmaklarda görülebilir.
Tetik Parmak Nedenleri ve Risk Grupları
Tetik parmak sendromu, hiçbir nedene bağlı olmadan oluşabileceği gibi, romatizma hastalıkları, diyabet olan kişilerde görülme ihtimali fazladır. Ayrıca kadınlardaki hormonal problemler de tetik parmak sendromuna neden olabiliyor.
Bunların yanı sıra mesleki olarak ellerini çok fazla kullanan, örneğin müzisyenler, sanayi işçileri ve çifçiler gibi meslek grubunda olanlar da risk grubundadır.
Tetik parmak genellikle 45 yaş ve üzerinde olan kişilerde daha fazla görülmektedir.
Tetik Parmak Belirtileri
– Sabahları parmaklarda sertlik
– Parmak hareketlerinde takılmalar,
– Parmakların kilitlenmesi
– Avuç içi ve parmaklarda ağrı
Tetik Parmak Tedavisi
Tedavi yöntemi hastalığın ilerleme durumuna göre değişmektedir. Tedavide ilk olarak istirahat ateli ve ilaç uygun görülebilir.
İyileşme görülmediği daha ileri durumlarda cerrahi yöntem kullanılır. Bu yöntemde tendon üzerindeki Pulley adı verilen bandın gevşetilmesi işlemi uygulanır. Bu işlem sırasında parmağın duyusunu sağlayan sinirleri korumak çok önemlidir. Gerekli görülen hastalarda cerrahi müdahale sonrasında fizik tedavi uygulanabilir.