Bedendeki birçok aktiviteyi kontrol eden ve vücutta önemli bir rol oynayan tiroid bezi endokrin bezlerinden birisidir. Tiroid sorunlarından en yaygın olanı hipertiroidi (vücutta gerekenden fazla tiroid hormonu üretilmesi) ve hipotiroidi (vücutta gerekenden az tiroid hormonu üretilmesi) hastalıklarıdır. Bunların yanı sıra guatr, tiroid kanseri, tiroid nodülleri ve tiroiditis de tiroit hastalıkları arasında sayılabilir.
Tiroid Hastalığında Sık Görülen Şikayetler
Bu yazımızda tiroid hastalıklarına işaret eden belirti ve şikayetlerden bahsedeceğiz. Eğer aşağıda sıralanmış olan şikayetlerden birkaçını yaşıyorsanız, kandaki tiroid hormonu seviyenizi ölçtürmenizi ve bunun için uzman bir doktora başvurmanızı öneriyoruz.
1. Yorgunluk ve Uyku Bozuklukları
Sürekli uyuma isteği, normalden fazla uyuma ve sürekli yorgun hissetme özellikle hipotiroidinin belirgin özelliklerindendir. Hipertiroidi ise uykuya dalmada güçlük çekilmesine sebep olur. Bunun sebebi tiroid bezinin aşırı aktivitesi ve bununla birlikte nabızın hızlanmasıdır.
2. Kilo Değişimleri
Sürekli kilo alıyorsanız ve kilo vermekte zorlanıyorsanız tiroid hormonlarınızla ilgili olabilir. Tiroid hormonlarının gereğinden az ya da çok olması kilonuzda etkilidir. Aynı şekilde yemek yemenize rağmen kilo veriyorsanız da bu tiroid hastalığına işaret olabilir.
3. Duygusal ve Zihinsel Değişimler
Tiroid hastalıkları zihinsel faaliyetlerinizi de etkilemektedir. Hipotiroidi, beyninizdeki serotonin hormonu seviyesini etkilemektedir. Bu nedenle depresif hissetme, hafızanın zayıflaması, zihnin bulanıklaşması gibi şikayetler oluşmaktadır.
Hipertiroidizm ise fazla tiroid hormonu nedeniyle; panik atak, anksiyete ve düşük konsanstrasyon gibi şikayetlere sebep olur.
4. Bağırsak Problemleri
Tiroid hastalıkları hormon seviyelerindeki değişimler nedeniyle kabızlık, diyare ya da huzursuz bağırsak sendromu gibi bağırsak problemlerine yol açmaktadır.
5. Kas ve Eklem Problemleri
Hipotiroidi ve hipertiroidi kas ve eklemlerinizde yine hormonların az ya da çok olmasına bağlı olarak etkili olmaktadır. Uzuvlarda karıncalanma, kas ya da eklem katılaşması, eklemlerde ağrı ve zayıflık gibi şikayetlerin sebebi tiroid hastalıkları olabilir.
6. Adet Düzensizlikleri, Kısırlık Problemleri
Tiroid hastalıkları yumurtlamayı etkilemektedir. Bu nedenle tiroid hastalıklarına bağlı olarak adet dönemi ağrılı ve daha uzun ya da düzensiz ve daha kısa sürebilir. Ayrıca çocuk sahibi olmak isteyenlerin yaşadığı problemlerin nedenlerinden birisi de tiroid hastalıkları ile ilişkili olabilmektedir.
7. Saç Deri Problemleri ve Vücut Sıcaklığı
Saç dökülmesi, derinin ince ve hassas olması, saçların kuru ve cansız olması gibi deri ve saç şikayetlerinin sebebi tiroid hastalıkları nedeniyle oluşan hormonal bozukluklar olabilir.
Ayrıca el ve ayakların sürekli soğuk hissedilmesi, üşüme hipotiroidi hastalığına, sıcağa tahammülsüzlük, aşırı terleme ise hipertiroidi hastalığına işaret ediyor olabilir.
8. Kolesterol ve Tansiyon Problemleri
Yüksek kolesterol ya da beklenmedik seviyede düşük kolesterol tiroid hastalıklarının habercisi olabilir. Ayrıca hipotiroidi hastalarının hipertansiyon olma riski çok fazladır. Bunun yanı sıra hipertiroidi hastalarının küçük tansiyonu normal seviyedeyken bile büyük tansiyon yüksek seviyede çıkabilmektedir.
9. Kalp Hızı
Tiroid hastalıkları kalp atış hızını da etkilemektedir. Hipotiroidi hastalarının kalp hızı genellikle normal seviyeden daha düşüktür. Hipertiroidi hastalarının ise kalp atış hızı fazlalaşabilir ve çarpıntı sorunu yaşayabilirler.
10. Boyunda Şişme veya Genişleme
Tiroid bezinin genişlemesi guatr hastalığı olarak bilinir. Boyunda, ses tellerinde şişlik, yumru ya da herhangi bir rahatsızlık durumunda guatr araştırılması yapılmalıdır. Guatr hem hipertiroidi hem de hipotiroidi hastalarında meydana gelebilmektedir.