Tiroit bezi ameliyatları tiroit hastalıklarının tedavi yöntemlerinden birisidir. Tedavide cerrahi yönteme başvurulup başvurulmayacağı, tedavi yöntemi birçok etkene göre değişiklik gösterir. Bazı tiroit bezi hastalıklarında ameliyat gerekli görülmeyebilir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi yöntemine karar verilir.
Tiroit bezi nedir?
Tiroit bezi, boyun bölgesinin ön kısmında yer alan kelebek şekline benzer bir organdır. Tiroit bezleri vücuda hormon salgılamakla görevlidir. Bu hormonlar vücudun harcadığı kaloriyi ayarlar ve enerji üretimini düzenler. T3 ve T4 hormonu olarak bilinen bu iki salgı bozulduğunda vücutta ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Tiroit bezi rahatsızlıkları nelerdir?
Tiroit bezinin salgıladığı T3 ve T4 hormonları normalinden daha az veya daha çok salgılandığında vücut düzeni bozulur. Tiroit bezleri ses tellerine çok yakın olduğu için ses tellerindeki kısılmalar vb. bozulmalar bezlerin hormon salgılamasında bozukluklar olduğunun göstergesi olabilir. Bu sebeple seste kısılma, boğazda ağrı veya nodül hissi, boğaz bölgesinde şişlikler gibi durumları mutlaka bir uzmana danışmak gerekmektedir.
Hormonların az salgılandığı durumlara hipotiroidi, fazla salgılandığı durumlara ise hipertroidi denilmektedir. Bazı durumlarda tiroit bezlerinde büyümeler gözlemlenir. Buna ise guatr adı verilmektedir. Guatr iyi veya kötü huylu olabilir. Tiroit bezlerinin üretmiş olduğu hormonlar vücut düzenimizi dengelemektedir. Hormonların fazla veya az çalışması durumunda vücuttaki diğer organlarda zarar görmektedir.
Tiroit bezi hastalıkları ve belirtileri
Tiroit bezlerinde oluşan rahatsızlıkların en temel sebepleri iyot eksikliği ve genetik yatkınlık olarak bilinmektedir. Eğer ailenizde bu tip hormonel sorunlar görülüyorsa erken teşhis için mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir. Tiroit bezi rahatsızlıkları genellikle kendilerini boğazda şişlik, seste kısılma, boğazda ağrı ve kızarıklıklar olarak gösterse de, kişiden kişiye hiçbir belirti göstermeden ilerleme kaydedebildiği de uzmanlar tarafından söylenmektedir. Kendini kitle halinde gösteren tiroit bezleri boğazda şişlik, nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı gibi belirtiler göstermektedir. En sık görülen tiroit bezi rahatsızlığı hipertroididir. Hipertroidi; tiroit bezlerinin fazla hormon salgılaması sonucu oluşur. Buna zehirli guatr da denilmektedir. Belirtileri; vücut ve ellerde titreme, ani çarpıntılar, kilo kaybı, halsizlik, sinirli olma halidir.
Tiroit bezi tedavi süreci nasıl işlemektedir?
Tiroit bezleri rahatsızlıkları tedavisi öncelikli olarak hormon kontrollerinden geçilerek gerçekleştirilmektedir. Eğer belirtilerden bir kaçını bile gösteriyorsanız mutlaka bir uzmana danışarak kan ve hormon testlerini yaptırarak erken teşhis konulması önem taşımaktadır. Aksi takdirde tiroit bezlerinin yetersiz salgıladığı hormonlar vücudunuzdaki diğer organlarında hasar görmesine sebebiyet vermektedir. Tiroit bezleri boyunun ön kısmında bulunan halk dilinde adem elması olarak bilinen çıkıklığın alt kısmında yer alır. Bu sebeple ayna karşısında tiroit kontrolü yapmak, kişinin erken teşhis koymasına yardımcı olabilir. Başınızı geriye yaslayarak elleriniz yardımı ile adem elması altında yer alan sağ ve sol bölgelere bastırdığınızda bir şişlik, ağrı vb bir durum ile karşılaşıyorsanız tiroit bezlerinizde bir problem olabilir, mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.
Tiroit bezi ameliyatı nasıl gerçekleşir, hangi durumlarda gereklidir?
Tiroid nodüllerinin tedavisi, nodüllerin yapısına göre değişiklik göstermektedir. Hormon, kan testi ve yapılan biyopsi sonuçlarına göre bir tedavi süreci sunulmaktadır. Biyopsi sonuçlarına göre nodüller eğer iyi huylu ve büyüme eğilimi göstermiyorsa ameliyat gerektirmez, kontrol altında tutulur. Fakat kötü huylu ve büyüme eğilimi olan nodüller cerrahi işlemler ile temizlenmelidir. Nodullerin yeri ve sayısına göre planlanan ameliyat tek taraflı ya da çift taraflı olarak tiroid dokusunun tamamen temizlenmesi esasına dayanır. Ameliyat sırasında ses tellerini kontrol eden sinirler ve kalsiyum metabolizmasını düzenleyen paratiroid bezler korunmalıdır. Son yıllarda ses tellerini kontrol eden sinirleri bulmak ve korumak için sinir mönitörizasyon sistemleri kullanılmaktadır. Hastalar iki gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir ve sonrasında tiroid hormon takibine alınırlar.