Trigeminal nevralji, yüzden beyine doğru trigeminal siniri etkileyen kronik bir ağrı durumu olarak bilinmektedir. Trigeminal nevralji ağrısı yaşayan kişiler için diş fırçalamak, makyaj yapmak gibi yüz bölgesinde gerçekleştirilen çok hafif dokunuşlar bile dayanılmaz bir ağrı oluşumuna neden olabilmektedir. İlk aşamalarda kısa ve hafif ataklar yaşansa da zamanla bu durum ilerleyerek sık ve uzun ağrı nöbetlerini beraberinde getirebilir. Trigeminal nevralji kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Bu durum için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Hastalığın tedavisi ilaç, enjeksiyon ya da cerrahi müdahaleler ile kontrol altına alınabilmektedir.
Trigeminal nevralji semptomları nelerdir?
Trigeminal nevraljinin semptomları arasında çeşitli ağrı modelleri bulunmaktadır. Bu ağrı modelleri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Trigeminal nevralji semptomları aşağıdaki gibidir.
- Yüzün bir tarafını ve nadir de olsa iki tarafını etkileyen ağrı
- Elektrik çarpması gibi hissedilen şiddetli veya yanıcı ağrı atakları
- Birkaç saniye ya da birkaç dakika süren ağrı atakları
- Günler, haftalar veya aylar süren atak nöbetleri
- Yanak, çene diş, dudak, göz ve alın bölgelerinde ağrı gelişimi
- Yüze dokunma, diş fırçalama, konuşma gibi yüz ile etkileşim hareketlerinden sonra tetiklenen ağrı
Trigeminal nevraljide ağrı yüz bölgesinde ani ataklar halinde gerçekleştiğinden çoğu kişi ağrının diş kaynaklı olduğunu düşünerek diş hekimine başvurmaktadır. Bu nedenle hastalığın tanısının koyulması zaman alabilmektedir.
Trigeminal nevralji neden olur?
Trigeminal nevralji durumu, yüzdeki hisleri beyne taşımakla görevli olan trigeminal sinirin işlevinin bozulması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Kan damarı ile beyin tabanında bulunan trigeminal sinir arasında baskı oluşur ve bu durum zamanla hatalı sinyal gönderimine neden olur. Trigeminal nevralji, bazı kişilerde yaşlanmanın bir sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra trigeminal sinire baskı yapan iyi veya kötü huylu tümörler de ağrıya yol açabilmektedir. İltihap, multipl skleroz, cerrahi yaralanmalar, felç ve yüz travması gibi durumlar da trigeminal nevraljinin oluşum nedenleri arasında görülebilmektedir.
Trigeminal nevralji tanı yöntemleri nelerdir?
Tanı için öncelikle ağrının türü, süresi, bölgesi, yayıldığı yer gibi durumlar sorgulanmalıdır. Daha sonra ayrıntılı inceleme için görüntülenme tekniklerinden yararlanılabilmektedir. MR ve MR anjiyografi ile trigeminal sinirin köken aldığı bölgeden yayılım bölgesine kadar tümör basısı ya da beyincik damarı basısı olup olmadığı araştırılır. Yüz ağrıları birçok nedenden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Dolayısıyla doğru teşhis için ek testlerden de yararlanılabilmektedir.
Trigeminal nevralji tedavi yöntemleri nelerdir?
Trigeminal nevraljinin tedavisi hastanın yaşı ve altında yatan hastalığa göre değişkenlik göstermektedir. Eğer ağrı oluşumunun altında kitlesel bir bası mevcutsa cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Bunun dışındaki durumlarda ilk tedavi tercihi ilaçtır. Difenilhidantoin, gapapentin vb. ilaçlar kullanılarak hastalığın şikayetleri giderilebilmektedir. İlaç tedavisi aylar ya da yıllar boyu uygulanabilmektedir.