Tüberküloz (verem), tuberclosis bakterisinin solunum yollarından vücuda girmesi sonucu akciğerlerde iltihap gelişmesine neden olan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Bakteri hasta kişilerin solunum yolundan nefes verme, öksürme ya da hapşırma yoluyla ortama yayılır. Bu ortama giren veya hasta kişilerle yakın temasta olan sağlıklı kişiler, bu mikrobu solunum yoluyla alır ve hastalık bu şekilde yayılmayı sürdürür.
Verem belirtileri:
- Ateş, gece terlemesi
- 3 haftadan uzun süren öksürük
- İştahsızlık, kilo kaybı
- Halsizlik, yorgunluk
- Göğüs ağrısı
- Kanlı balgam, kan tükürme
Verem tanısı
Veremin tanısı, balgamda mikroskopik inceleme yapılarak verem mikrobunun görüntülenmesi ile kısa sürede konulur. Aynı balgamın kültürü de yapılır ve çıkan sonuç verem olunup olunmadığını gösterir. Verem akciğer dışında diğer organları da tutabileceğinden; bazen de tanı, hastalıklı organdan yapılan biyopsinin patolojik incelenmesiyle de konabilir.
Verem tedavisi
Verem tedavisinin süresi uzundur. Hastanın günde çok sayıda hap içmesi gerekebilir. Bu ilaçların düzenli içilmesinin takibi için bir gözetmene ihtiyaç vardır. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle hasta kişinin teşhis edilerek tedavi programına alınması önemlidir. Veremin bir toplum sağlığı sorunu olduğu unutulmamalıdır.
Uzm. Dr. Dida Maraşlı
Göğüs Hastalıkları