Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Tüp bebek yöntemi, çocuk sahibi olamayan çiftlerde uygulanan bir yardımcı üreme tekniğidir. Kısırlık sorununun çözümünde, en çok tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır.

Tüp bebek tedavisi nedir?

Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olamayan çiftlerde kullanılan bir yöntemdir. Kısırlık, enfeksiyonel durumlar, tüplerde tıkanma, ileri yaş, sperm kalitesizliği ya da azlığı gibi durumlarda tüp bebek yöntemi ile çiftler çocuk sahibi olabilirler.

Tedavisi nasıl yapılır?

Tüp bebek tedavisi, kadın üreme sistemindeki yumurtalar ile erkek üreme sistemindeki spermlerin toplanmasıyla, vücut dışında tıbbi laboratuvar ortamında birleştirilip döllenme yapılması sürecini kapsamaktadır. Döllenme aşamasındaki ilk aşama embriyo aşamasıdır. Dolayısıyla bu aşama laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Elde edilen embriyo daha sonrasında annenin rahmine yerleştirilir ve hamilelik süreci başlar.

Çeşitleri nelerdir?

Tüp bebek tedavi yönteminde iki çeşit işlem vardır. Buradaki amaç çiftin çocuk sahibi olması için en yüksek ihtimali uygulamaktır. İlk yöntem, klasik tüp bebek yöntemidir. Laboratuvar ortamındaki dölleme işleminde; spermler, yumurtalığın yanına bırakılarak kendiliğinde dölleme işlemi için beklenilir. İkinci yöntem ise, mikroenjeksiyon yöntemidir. Sperm, mikroskop altında pipet yardımıyla yumurtalığın içine enjekte edilerek döllenme sağlanmaya çalışılır.

Hangi durumlarda tüp bebek tedavisi gereklidir?

Tüp bebek tedavisi, genelde 1 yıl boyunca herhangi bir korunma yöntemi kullanılmadan cinsel ilişkiye girilmesine rağmen hamilelik sürecinin başlamadığı durumlarda önerilir. Tedaviyi başlamak için ilk olarak kadının yumurtalık rezervi kontrol edilir. Kontrol sonrası yumurtalık rezervinin iyi olduğu tespit edilirse, 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi yapılabilir. Ancak, kadınlarda yumurta sayısı ve kalitesi 35 yaşından sonra kötüleştiği için, yumurtalık rezervleri tüp bebek için uygun olsa da tüp bebek yönteminin başarı ihtimali düşebilmektedir. Dolayısıyla çocuk sahibi olamayan çiftler, tüp bebek yöntemini düşünerek hamilelik sürecinin başlanmasını istiyorsa, geç kalmadan tedaviyi başlanılması önerilmektedir. Çünkü 35 – 45 yaş aralığındaki kadınların gebelik ihtimali düşük olup, risk teşkil etmektedir. Erkeklerdeki durum ise biraz daha farklıdır. Erkeklerin sperm üretimi her yaşta devam etmektedir. Ancak ileriki yaşlarda sperm kalitesi düşebilmektedir. Genelde erkekler 55 yaşına kadar dölleme için gerekli olan sperm kalitesine sahiptirler. 55 yaş üzerindeki erkeklerde ise sperm kalitesi yüzde 54 azalabilir. Dolayısıyla tüp bebek tedavisinde erkeğin yaş aralığı biraz daha uygun olsa da yine de geç kalınmaması önerilmektedir.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *